Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Recreanten Matsloot trekken geen sprint meer, maar lopen een marathon

Deel op Facebook

Het is inmiddels ruim drie maanden geleden dat recreanten van camping Meerzicht hun plek terugkochten van EuroParcs. Sindsdien zitten de nieuwe eigenaren niet stil. Er moet dan ook een hoop gebeuren in Matsloot.

Achterstallig onderhoud moet worden aangepakt en nieuwe bewoners moeten een plek toegewezen krijgen. Maar dat gaat niet zomaar. “We zijn nog strenger dan de overheid”, lacht Daniella van Gennep, doelend op het beeldkwaliteitsplan en het plan voor de natuur op en om de camping. “Niet alleen de nieuwe bewoners, ook de planten en dieren rondom de camping moeten hier fijn kunnen blijven wonen.”

Plan Boom

Om die natuurlijke omgeving te behouden, hebben recreanten nog maar eens honderd bomen en struiken aangeplant. Die krijgen zij van de Natuur en Milieufederatie (NMF) in het kader van ‘Plan Boom’. “Samen met Landschapsbeheer Drenthe hebben wij de ambitie om per bewoner van Drenthe 1 à 2 bomen aan te planten”, zegt Judith van den Berg van NMF.

Van den Berg is bekend met het bijzondere traject van de camping. “Ik vind het geweldig dat de recreanten de camping hebben teruggekocht van EuroParcs en dat ze nu bezig zijn met het mooier en groener maken van het terrein. Nieuwe bomen passen daar natuurlijk uitstekend bij.”

Fondsen werven

Het ‘vergroenen’ en verfraaien van de camping zijn dingen waar de recreanten blij van worden. Maar als kersvers ondernemers krijgen ze ook te maken met de overdaad aan wet- en regelgeving die bij het ondernemerschap komt kijken. “Alleen al de verzekeringen die we af moeten sluiten voor van alles en nog wat”, lacht Van Gennep. “We doen het stap voor stap. Vorig jaar was een sprint om de camping in beheer te krijgen. Nu wordt het een marathon om de camping goed te laten draaien.”

Daarvoor is vooral ook geld nodig. “Het is nu belangrijk dat we onze financiële huishouding op orde hebben en niet in het eerste jaar failliet gaan”, zegt Van Gennep. “Ondertussen wil je de camping wel aanpakken. We zijn een vereniging (Vereniging Parkbelangen Leekstermeer, red.) en doen het dus zo low-budget mogelijk.”

Daarbij hoort dat de recreanten op een creatieve manier aan geld proberen te komen. “We schrijven fondsen aan en hopen een bijdrage uit het programma Vitale Vakantieparken te krijgen. Dat is ook wel nodig, als je kijkt naar wat er allemaal moet gebeuren.”


Teams

Bijzonder is dat het de recreanten is gelukt om iedereen die wil blijven, te laten blijven op de camping. Ook degene die wat minder te besteden heeft en daardoor niet met eigen middelen zijn plek kan opknappen, kan blijven dankzij een sociaal plan. “Recreanten die wat meer kunnen missen, betalen wat meer. Zo kan iedereen hier blijven.”

Iedere campinggast werkt wel op een bepaalde manier vrijwillig mee aan het onderhoud. “We hebben een klusteam, een groenteam en een afvalteam”, schetst Van Gennep. “We dragen allemaal ons steentje bij.”

Wat wil EuroParcs?

Met EuroParcs, de grote recreatieonderneming van wie de recreanten hun camping kochten, ligt er een afspraak dat zij maximaal tien huisjes mogen ontwikkelen op het park. Maar dan wel volgens de spelregels van de recreanten. “Ze zijn daarin nog niet concreet”, zegt Van Gennep. “Het is dus nog wachten op een plan.”

Ondertussen zijn de campingeigenaren ‘platgebeld’ door mensen die graag een plekje in Matsloot willen. “Maar ook door recreanten die op andere campings tegen vergelijkbare problemen aanlopen. Wij blijven ons voor hen inzetten. Als Parkbelangenvereniging gaan we gewoon door. Op 13 april gaan we zelfs nog op bezoek in Den Haag om daar te praten over de problemen op vakantieparken.”

Bekijk ook de videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in