zaterdag, juli 13, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Roep om meer toezicht in De Onlanden na ‘criminele actie’ uitkijktoren

Deel op Facebook

Er moet meer toezicht komen in De Onlanden, vindt boswachter Bart Zwiers. Die oproep doet hij naar aanleiding van het levensgevaarlijke staaltje vandalisme afgelopen vrijdag bij de uitkijktoren in het natuurgebied. 

Nee, de doorgaans montere Zwiers is nog niet helemaal van de schrik bekomen. De onbezonnen actie op de uitkijktoren kan hij niet plaatsen, maar hij heeft al een aantal conclusies kunnen trekken. “We weten bijvoorbeeld nu zeker dat het op donderdagavond- of nacht is gebeurd. Want we hebben een waarneming van donderdagmiddag 5 uur dat alles nog oké was. De melding dat de roosters weg waren, kwam op vrijdagochtend om half 8.”

Daarnaast moet volgens Zwiers sprake zijn geweest van meerdere daders. “Dat baseer ik op de afstand tussen de roosters en de uitkijktoren. Het zijn flinke roosters, ik schat van zo’n dertig kilo, die er al schommelend af moeten zijn gegooid. Die kun je niet in je eentje zo ver weg gooien.”

Netten doorgeknipt 

Verder stuitte Zwiers dit weekend op een stuk afgeknipt net tussen de paarden die iets verderop staan. “Dat zijn roestvrijstalen netten die om de uitkijktoren zijn gespannen, voor het geval er iets of iemand tussen de spijlen door glipt.” 

De netten zijn niet eenvoudig te verwijderen. “Daar heb je echt een goede tang voor nodig”, meent Zwiers. De actie past in het beeld van vandalen die met professioneel gereedschap naar de uitkijktoren zijn gekomen. 

Artikel gaat verder onder de foto. 

Verplaatsing van de criminaliteit

Het politieonderzoek is nog in volle gang, weet Zwiers te melden. “We zijn in gesprek met de wijkagent om te kijken wat we allemaal boven water krijgen, maar eenvoudig is dat niet.” 

Dat is mede te wijten aan het gebrek aan bemensing. “Ik zou graag meer toezicht op de toren en het gebied willen hebben”, zegt Zwiers. “Er gebeurt hier namelijk van alles: van drugsafval tot vernielingen. Dat is een direct gevolg van een gebrek aan toezicht, denk ik. Maar het buitengebied valt qua prioritering echt buiten de boot.”

Het werkt volgens Zwiers criminaliteit in de hand. “Je ziet landelijk een verplaatsing van de criminaliteit naar het buitengebied. En daar is hier afgelopen week weer sprake van geweest. Eerst denk je aan ordinair vandalisme maar als je verder nadenkt, is het veel heftiger. Ga maar na: degene die hier vrijdagochtend bovenkwam en zag dat de roosters weg waren, dacht dat ze vervangen waren voor een glasplaat. Als hij er op wilde gaan lopen dan had het vreselijke gevolgen gehad.”

Netflix

Op internet zag Zwiers hoe mensen reageerden door een vergelijking te trekken met de pas uitgekomen Netflix-film Where the crawdads sing. In deze film wordt een moord gepleegd door een rooster uit een uitkijktoren te halen.

“De gelijkenis is groot”, beaamt de boswachter. “Maar je kunt er geen conclusies aan verbinden. Het is in ieder geval een levensgevaarlijke actie.”

Nog weken dicht

Wanneer de toren weer open is voor publiek, blijft tot dusverre onbekend. “Dat kan zomaar een paar weken gaan duren. De roosters moeten op maat worden gemaakt. Je loopt niet zo naar de Hornbach om twee van die roosters op te halen.”

Tot die tijd staat er een hek om de uitkijktoren heen. Voor zover Zwiers weet, zijn er dit weekend geen pogingen ondernomen om alsnog de toren te beklimmen. De komende tijd zal de uitkijktoren door Natuurmonumenten extra scherp in de gaten worden gehouden.

De politie laat vanmiddag weten nog geen aanhoudingen te hebben verricht en ook nog geen verdachten op de korrel te hebben. 

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken