maandag, mei 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Theaterspektakel Het Pauperparadijs is terug in Veenhuizen

Deel op Facebook

Na een aantal keer in het Gevangenismuseum te hebben gestaan, deed het theaterspektakel een uitstapje naar Koninklijk Theater Carré. Maar nu zijn ze weer terug op bekend terrein. Vanaf 6 juni dit jaar is het theaterspektakel Het Pauperparadijs weer te zien in Veenhuizen.

Vanmiddag werd de cast van de voorstelling bekend gemaakt. Daar zitten oude bekende tussen, maar ook een paar nieuwe gezichten. Zij gaan 55 keer het podium betreden in het museum. Waarvan 51 voorstelling, 3 try-outs en 1 première.

Tienduizenden mensen

Producent Wolter Lommerde is blij dat ze terug zijn in Veenhuizen. “Tienduizenden mensen willen de voorstelling nog zien. Dus eigenlijk hadden we het plan om het in 2018 al te doen, maar toen kwam Carré ertussen. Daar is het lastig met plek voor een theaterstuk, dus hebben we dat op dat moment gedaan. Toen wilde we gelijk terug komen in 2020, maar toen kwam corona.”

Na corona had het gezelschap in 2022 te maken met onduidelijkheid over de stikstofregels, maar dat is nu opgelost met de provincie. De vergunning is voor de komende twee jaar veiliggesteld. “De regels zijn strenger, maar wel een stuk duidelijker”, vertelt Lommerde.

Nu is het dan eindelijk weer zo ver. Volgens Lommerde hoort Het Pauperparadijs in Veenhuizen. “Het theaterstuk staat hier het mooist. En we hadden in 2016 en 2017 twee uitverkochte edities. Dus daarom wilden we nog heel graag een keertje terug keren in het Gevangenismuseum.”

Oude bekende, nieuwe gezichten

En ook voor sommige leden van de cast is het niet de eerste keer dat ze in Veenhuizen staan. Bijvoorbeeld voor actrice Myrthe Burger. Zij speelde al eerder in het stuk. “Te gek dat het weer gaat gebeuren. Je voelt ook de historie. De mensen die hier waren toentertijd hebben ook echt geslapen in de barakken. Dat was een bizarre situatie die extra versterkt wordt, doordat je de voorstelling hier speelt.”

Voor actrice Roos van Erkel is het de eerste keer dat ze hier mag staan. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik weet al heel lang dat ik dit zou gaan doen. Door corona ging het niet door, waardoor het lang onzeker bleef. Dat het dan nu eindelijk werkelijkheid wordt, is echt te gek.”

Ook vindt de actrice het bijzonder om een stuk van de geschiedenis nieuw leven in te blazen. “En dan ook nog op de plek waar het plaatsvond.”

Mensen die belangstelling hebben voor het theaterspektakel moeten opschieten volgens Lommerde. ‘Want’, lacht hij: “De helft van de kaarten is al verkocht, dus als mensen nog willen komen moeten ze niet te lang wachten. Want dan is het, net zoals voorgaande edities, uitverkocht.”

Het Pauperparadijs speelt – als alle vergunningen worden afgegeven – van 6 juni tot en met 26 augustus in Veenhuizen. Er zit nog één kink in de kabel. De evenementenvergunning van de gemeente Noordenveld is nog niet helemaal rond. Deze moet nog worden afgegeven. Het theatergezelschap hoopt dat die vergunning een dezer dagen rond komt.

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken