donderdag, mei 9, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Van Frederiksoord naar Veenhuizen lopen is geen straf meer

Deel op Facebook

Een fietstocht was er al, maar sinds vandaag is er ook een grote wandelroute die de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe met elkaar verbinden. In alle vroegte meldden 32 fanatieke wandelaars zich vanochtend in museum De Proefkolonie in Frederiksoord, om daar de start mee te maken.

Voor stichting Weldadig Oord vormt de wandeltocht nog maar eens een product om de koloniën beter onder de aandacht te brengen. “Vanaf dit weekend kan iedereen de tocht in eigen tijd en tempo doen”, zegt Bas Veldman.

Neuzen dezelfde kant op

De wandeling begint bij museum De Proefkolonie en eindigt bij het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Ondertussen zijn er meerdere stops waar stempels kunnen worden gehaald. “Daar kun je dan wat drinken of wat eten”, zegt Veldman.

Hij is blij dat ondernemers enthousiast waren om mee te doen. “Het belangrijkste voor ons als organisatie is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden. Je moet elkaar niet zien als concurrent, maar juist met elkaar samenwerken.”

Mijlpaal

Ook burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld juicht de nieuwe wandelroute van harte toe. Vanochtend kreeg hij het eerste wandelboekje overhandigd. Een blessure weerhoudt hem ervan het pad vandaag zelf te lopen. “Ik ga dus ook geen stukje lopen. Misschien later.”

Jager noemt het een ‘mijlpaal’ dat er nu een route van 42 kilometer over het wandelknooppuntennetwerk is. “Dat vind ik goed om even te markeren. Dat dat vandaag gebeurt door middel van een wandelmarathon, vind ik een goede zaak.”

Geen straf meer

In zijn openingsspeech herinnerde Jager de wandelaars eraan dat ze beter anno 2023 de tocht naar Veenhuizen kunnen afleggen, dan 200 jaar geleden. “Want dat zou betekenen dat je vanaf een werkkolonie in Frederiksoord naar de strafkolonie in Veenhuizen wordt gestuurd. En dan heb je toch iets niet goed gedaan.”

Vandaag noemt hij de tocht – ondanks de forse afstand – ‘zeker geen straf’. “De mensen worden onderweg zelfs beloond voor elk gedeelte dat ze afleggen”, zegt de burgemeester, doelend op de vele tussenstops voor eten en drinken.

Kwart voor vijf in de auto

Lineke Peters uit Amersfoort zat al om kwart voor vijf in de auto richting Frederiksoord, om de opening van het pad te beleven. “Ik heb wel eens eerder in dit gebied gewandeld, het is een prachtig gebied. En ik zag deze speciale opening en dacht: daar moet ik bij zijn.”

Tegen de 42 kilometer ziet ze niet op. “Het is best een afstand, maar ik ben een getraind wandelaar. Ik heb wel vaker lange afstanden gedaan dus dat moet geen probleem zijn.”

Koloniepad?

Hoewel iedereen op een eigen moment de route kan lopen, is de organisatie van plan een terugkerend evenement van de wandelmarathon te maken. “Een jaarlijks evenement zou een mooie opsteker voor de omgeving zijn”, denkt burgemeester Jager.

Ondertussen denkt hij ook al over landsgrenzen heen. “Misschien moet je nog eens nadenken over een verbinding met de Belgische kolonie. En of je dat dan wandelend of op de fiets moet doen, laat ik even in het midden. Maar er is een Pieterpad, dus wie weet ontstaat er ook nog eens een Koloniepad vanuit Drenthe naar de Belgische koloniën.”

Maar voor het zover is, wil de organisatie eerst kijken hoe het de deelnemers van de wandelmarathon is bevallen. Morgen gaat er nog een groep van 50 wandelaars de 42 kilometer afleggen. Zij worden gevraagd hun ervaringen te delen.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken