donderdag, april 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Verbouwing gevangenis Veenhuizen kost tussen de 180 en 220 miljoen

Deel op Facebook

De renovatie van gevangenissen Norgerhaven en Essserheem gaat tussen de 180 en 220 miljoen kosten. De locaties die onderdeel uitmaken van de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen zijn verouderd en moeten meer gedetineerden kwijt kunnen, waardoor een grondige verbouwing nodig is.

In 2022 leek alles voor de verbouwing al in kannen en kruiken. Er was een onderneming bereid om voor zo’n 100 miljoen de beide locaties aan te pakken. Maar in september trok de onderneming zich terug. Stijgende bouwkosten – onder meer door de oorlog in Oekraïne – maakten het onmogelijk om voor het afgesproken bedrag de klus te klaren. Sindsdien ligt de renovatie, die eigenlijk begin 2023 van start zou gaan, stil.

Duurzamer en meer gevangenen

Uit een vooraankondiging van het Rijksvastgoedbedrijf blijkt dat de geschatte kosten voor de opdracht nu tussen de 90 en 110 miljoen euro per locatie komen te liggen. In totaal gaat het dus om 180 tot 220 miljoen euro. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de beide gebouwen, hoopt voor de zomer van 2025 één partij te hebben gevonden voor de verbouwing van beide gevangenissen.

Met de verbouwing zal de capaciteit per gebouw worden uitgebreid van 240 naar 276 gedetineerden. Voorwaarde bij de renovatie is dat beide gebouwen een flinke verduurzamingsslag gaan maken. De bedoeling is dat straks het duurzaamheidslabel A++ aan de gebouwen kleeft.

Eerst Norgerhaven

Uit de planning blijkt dat het Rijksvastgoedbedrijf hoopt dat er in het tweede kwartaal van 2027 kan worden begonnen met de renovatie van gevangenis Norgerhaven. Twee jaar later moet dat afgerond zijn.

Pas wanneer Norgerhaven klaar is, zal er begonnen worden met de renovatie van Esserheem. Die locatie moet dan in 2031 klaar zijn voor de toekomst.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken