“Wat u heeft gedaan is in- en intriest”, zei de rechter tegen een 24-jarige vrouw uit Harkema.
De Friezin lekte eind september 2022 als bewaarder in de gevangenis in Veenhuizen geheime informatie aan een gevangene. De rechter legde haar een werkstraf van 70 uur op.
De vrouw was verliefd op de man met wie ze in het geheim chatte. Ze wist dat hij daarvoor een telefoon gebruikte die de gevangenis was binnengesmokkeld. In de berichten vertelde ze dat ze wist hoe gedetineerden urinetesten manipuleerden om een positief testresultaat eruit te slepen. Ook appte ze over bezuinigingsmaatregelen binnen de gevangenissen, waardoor er minder controles waren.
Gevaarlijk
“Dit zijn zaken die de gevangenen niet mogen weten. De veiligheid binnen de gevangenis komt op deze manier in gevaar en u loopt de kans dat u met uw gelekte informatie wordt gechanteerd. U heeft ernstige fouten gemaakt”, zei de rechter. De vrouw wist van de geheimhoudingsplicht en kende de gedragscodes. Ze was hiervoor in 2021 beëdigd, toen ze met haar baan begon.
Op heterdaad betrapt
Er rezen vermoedens, maar een intern onderzoek leverde niets op. De vrouw kon na een korte pauze weer aan het werk. Een onverwachte cel-inspectie op 29 september 2022 bracht de zaak aan het licht. De gevangene werd op heterdaad betrapt met het verboden mobieltje in zijn hand. Het toestel werd in beslag genomen en onderzocht. De vrouw zat vanaf dat moment in de rats.
Ontkenning
Ze kreeg geen antwoorden meer op haar berichten en wist dat het toestel mogelijk was ontdekt. Ze werd geconfronteerd met haar geheime contacten. Ze ontkende met klem. Totdat ze met de berichten werd geconfronteerd. Ze bekende dat ze diepere gevoelens had voor de man. Hij had haar op een dag op de luchtplaats een papiertje in haar hand gedrukt, met daarop zijn telefoonnummer.
Op staande voet
Zij zocht als eerste contact. En dat was het begin van een geheime liefde binnen de gevangenismuren. De man werd overgeplaatst naar Arnhem, zij werd begin 2023 op staande voet ontslagen. De vrouw huilde bij de rechter. Ze schaamde zich diep. Ze wist dat ze als penitentiair inrichtingswerker (PIW) een melding had moeten maken van de telefoon in de cel en het drugsgebruik van de gevangene.
Boodschap begrepen
Ze had geen hulp gezocht toen de verliefde gevoelens de kop opstaken. Sterker nog, ze loog hierover toen het aan het licht dreigde te komen. De officier van justitie eiste naast de taakstraf van 70 uur ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken. “Het is niet niks wat u heeft gedaan. Ik begrijp uit uw houding dat u de boodschap heeft begrepen”, zei de rechter en hield het alleen bij een taakstraf.