donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Wat ’n Kunst-festival valt samen met heropening centrum Roden

Deel op Facebook

Komend weekend is het dubbel feest in Roden. Niet alleen staat het dorp het gehele weekend in het teken van festival Wat ’n Kunst, ook wordt het Roner centrum officieel heropend.

Het Wat ’n Kunst-festival is al jaren niet meer weg te denken op het Roner programma. Een culturele afsluiter van de zomer met kunst, muziek, stand-up-comedy, dans en zang. “Het is dit jaar al de zesde keer”, zegt organisator Piet van Houten. “Waar we in het verleden nog weleens drie dagen over het festival deden, hebben we nu voor twee dagen gekozen. Aanstaande zaterdag en zondag dus.”

Gevestigde namen en aanstormend talent

De zaterdag staat in het teken van muziek, met optredens van Noordenveldse sterren als Zoë Tauran, Ellen ten Damme en Tony Neef. “Dat zijn gevestigde artiesten die hun roots in onze gemeente hebben”, zegt Van Houten. “Maar we bieden ook een podium aan jong talent.”

In totaal doen er zestig jongeren mee aan het ‘podiumprogramma’. Zij zingen onder meer met de gevestigde namen en krijgen de kans om hun talent te laten zien. Daarnaast is er zaterdag een Noordenveldse uitmarkt. “Daar laat onder meer theater De Winsinghhof zien wat het komend theaterseizoen te bieden heeft en krijgt het verenigingsleven de kans zich te laten zien.”

Kunstmarkt

De zondag staat vervolgens in het teken van de kunstmarkt, waarbij bezoekers meekijken naar demonstraties van kunstenaars of mee kunnen doen met workshops. “Aan het eind van de middag is dan het Walking Dinner langs meerdere Roner restaurants”, zegt Van Houten. “Al jaren een gewaardeerde traditie.”

Meer dan de Rodermarkt

Het doel van het festival is om iedereen in aanraking te laten komen met cultuur. “Ook mensen die er misschien minder in geïnteresseerd zijn”, gaat Van Houten verder. “We bieden een laagdrempelig festival met hoogwaardige kunst.”

De organisator is blij dat de kunstmarkt al een aantal jaren samenvalt met een vlooienmarkt op het Jaarbeursterrein in Roden. “Sommige mensen dachten dat dat elkaar zou bijten, maar ik denk dat het elkaar juist versterkt. Op die manier trek je weer een ander publiek het dorp in.”

Wie komend weekend door het dorp loopt zal ’toevallige ontmoetingen met cultuur’ krijgen, meent Van Houten. “We hebben dit jaar het podium verplaatst naar de Brink, zodat mensen die op het terras zitten de optredens meekrijgen. Het Wat ’n Kunst-festival laat zien dat Roden meer is dan de Rodermarkt en dat er plaats is voor cultuur.”

Openingen

Het festival valt samen met de officiële heropening van het centrum van Roden. Cultureel en zakelijk Roden geven elkaar hiermee een hand om een heuglijk feit te vieren.

Met de heropening komt voorlopig een einde aan de aanpassingen aan het centrum van Roden. Met de aanpak van de Heerestraat en de Wilhelminastraat kan gesproken worden van een make-over. Later moet ook de Brink bij de Catharinakerk nog op de schop. Zaterdag wordt het centrum om 12.30 uur feestelijk heropend. Dat gebeurt onder meer met een optreden van de plaatselijke zangheld Marco Schuitmaker.

Om 13.00 uur wordt de Drentse culturele uitmaand geopend in Roden. Dat gebeurt in het bijzijn van Drents gedeputeerde Jisse Otter.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken