donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Wisse Hummel leeft voor Een: ‘En daardoor leeft het dorp’

Deel op Facebook

De 50-jarige Wisse Hummel stond vanochtend voor wat misschien wel de verrassing van z’n leven mag worden genoemd. In De Schans waren tientallen familieleden, vrienden, collega’s en andere bekenden samen gekomen om hem een lintje te zien ontvangen.

Naar Beetsterzwaag moest-ie. Voor het werk. De directeur van SeaPorts zou Wisse wel even ophalen. Kon de Eener pur sang gelijk even het dorpshuis laten zien waar hij altijd zo trots over vertelt. Nadat Wisse eerst trots zijn oude en nieuwe huis had laten zien, volgde de tocht naar het dorpshuis. De directeur vervulde zijn rol in het complot naar behoren en luisterde aandachtig naar de verhalen over het Een van Wisse. Dat de hoge pief ondertussen nog uit zijn broek scheurde en later zijn telefoon op zijn auto liet liggen, nam hij maar op de koop toe. Het ging immers niet om hem.

Een onwetende man kan Wisse onmogelijk worden genoemd, maar toch had hij geen benul dat hij vandaag – de dag voor Koningsdag – zou toetreden tot de Orde van Oranje-Nassau. Zélfs niet toen hij bij binnenkomst opeens een net jasje kreeg omgehangen. Bij de aanblik van een volle dorpszaal, ontglipte hem een luide ‘hè?!’

Geséla de Jong, samen met dorpsgenoot en vriendin Christel Pijpker initiatiefnemer van het gebeuren, vroeg zich hardop af wat Een zou zijn zonder Wisse. “Jij leeft voor het dorp en daardoor leeft het dorp.”

Het emotioneerde Wisse. Al zo’n 20 jaar is hij actief voor zijn dorp. Moest er een dorpsfeest worden georganiseerd, dan was hij van de partij. Jarenlang was hij voorzitter van Plaatselijk Belang Een en hij stond aan de wieg van de Tijdelijke Werkgroep Mijnbouwschade Een. De club die mensen met problemen rondom schades vanwege de gaswinning, uit de brand probeert te helpen.

En hoe mooi was het dat Wisse juist in dorpshuis De Schans zijn onderscheiding kreeg opgespeld door burgemeester Klaas Smid? Het dorpshuis waar hij zich zo hard voor maakte en waar twee scholen tezamen kwamen tot één. Later zou hij ook zeggen voor de camera dat hij het zo bijzonder vond dat ál die mensen voor hem juist in dit gebouw werden verzameld. “Als ik de mensen zo zie, dan zie ik mijn leven. Ik vind dit fantastisch om te zien. Dat we hier allemaal bij elkaar komen in deze ruimte en op deze plek.”

Om een woordje zit hij zelden verlegen, maar vandaag lukte het. “We hebben hem stil!”, klonk het enthousiast uit de zaal. Dat duurde maar even overigens, want na het praatje van burgemeester Smid hervond Wisse zijn woorden. Hij bedankte bijna iedereen in de zaal. Benadrukte dat het gaat om het dorp, om samen, met elkaar, ergens voor staan. Zoals Smid over hem zei: “Wisse heeft altijd het belang van de gemeenschap en de inwoners voorop staan.”

Het was warm in de dorpshuiszaal en niet alleen vanwege de warme complimenten die Wisse mocht ontvangen. Er was gebak, koffie en er waren gemeende woorden. Een feestdag zoals je die graag ziet in een dorp als Een.

Vandaag was het feest, morgen is het Koningsdag. En overmorgen is Wisse gewoon weer druk bezig. Om op zijn eigen manier het dorp Een weer een stukje mooier te maken.

Kijk voor een videoreportage van de uitreiking op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken