Een nieuwe tegenvaller voor de gemeente Noordenveld bij de ontwikkeling van nieuwbouwgebied Peize-Zuid, waar de bouw van 150 woningen gepland staat. De Raad van State heeft vandaag in een zogenoemde tussenuitspraak besloten dat het bestemmingsplan moet worden aangepast.
De bouw van de woningen aan de zuidkant van Peize staat inmiddels bijna drie jaar in de pauzestand. De gemeenteraad van Noordenveld ging in de zomer van 2022 akkoord met de ontwikkeling van het nieuwbouwgebied. In het bestemmingsplan gaat het om 20 rijwoningen, 45 twee-onder-een-kapwoningen en 85 vrije kavels.
Vrees voor wateroverlast
Tegen de bouwplannen werd beroep aangetekend door vier omwonenden, onder meer vanwege de vrees voor wateroverlast. Uiteindelijk kwam de zaak in november vorig jaar bij de Raad van State terecht, het hoogste bestuursrechtelijke instituut van ons land.
In februari besloot de Raad van State dat Noordenveld voorlopig geen bomen en houtsingels mag kappen op het nieuwbouwgebied. Ook kreeg de gemeente geen groen licht om de locatie alvast bouwrijp te maken. En vandaag, donderdag, volgt een nieuwe domper voor Noordenveld, want de Raad van State wil dat de gemeente ’tekortkomingen in het bestemmingsplan gaat herstellen’.
Volgens de Raad van State heeft Noordenveld nagelaten om nader onderzoek te doen naar de gevolgen voor de waterhuishouding in het gebied. Dat geldt niet alleen voor het nieuwbouwgebied, maar ook voor het deel waar de omwonenden wonen. Zij vrezen natte voeten te krijgen door de ontwikkelingen op Peize-Zuid.
Zwaarste klimaatscenario
Daarnaast heeft de gemeente niet goed gemotiveerd waarom is uitgegaan van een klimaatscenario waarin de temperatuur wereldwijd met 1 graad stijgt. Dat zou volgens de Raad van State ook moeten gebeuren met het zwaarste scenario, waarin het 2 graden warmer wordt.
De gemeente krijgt vijftig weken om het bestemmingsplan aan te passen. “Dat is lang, maar dat komt onder meer doordat de opdracht bijzonder is”, aldus de Raad van State. Als de aanpassingen zijn doorgevoerd, doet de hoogste bestuursrechter einduitspraak over het hele bestemmingsplan.
Bron: RTV Drenthe/Mathijs Renkema