zondag, april 28, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Slimme tips voor de beginnende ondernemer

Deel op Facebook

Ben je pas net begonnen met ondernemen? Gefeliciteerd, wat een mooie carrièrestap! Er komt een heleboel op je af, want je wilt als ondernemer de zaken goed op orde hebben om zorgeloos van start te gaan. In dit artikel delen we belangrijke tips en tricks.

Verzekeringen voor ondernemers

Zorgeloos ondernemen lukt pas echt als je verzekerd bent, om financiële problemen te voorkomen. Wees je ervan bewust dat een ongeluk snel gebeurd is: denk hier niet te laks over. Juist als beginnende ondernemer is financiële dekking van belang, omdat je nog niet veel hebt opgebouwd. Wat zijn belangrijke verzekeringen? Een AVB verzekering (kort voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) verzekert je bij schade aan objecten of personen veroorzaakt door jou, je werknemers of een door jou geleverd product. Iemand kan bijvoorbeeld struikelen over het tapijt in jouw bedrijfsruimte en een been breken: daar ben jij verantwoordelijk voor. Of denk aan het bekende voorbeeld waarbij jij of je werknemer een glas water over apparatuur van een ander gooit: jij mag voor de kosten opdraaien. Kies voor dekking met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. En er zijn meer nuttige verzekeringen voor ondernemers. Denk aan een rechtsbijstandsverzekering, om je kosten te dekken bij een juridisch conflict. Veel ondernemers krijgen te maken met niet-betalende klanten: dan is er sprake van zo’n conflict. Om inkomsten te hebben bij arbeidsongeschiktheid heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Een ondernemer krijgt namelijk geen uitkering. Verder kun je je bedrijfsruimte en je spullen verzekeren, met bijvoorbeeld een opstalverzekering en een (zakelijk) inboedelverzekering.

Kennis van zaken

Het lijkt zo’n inkoppertje, maar toch gaat het vaak fout: zorg dat je kennis van zaken hebt – in de breedste zin van het woord. Dit betreft kennis van je beroep, maar ook algemene ondernemerskennis. Wat zijn je verplichtingen en aan welke regels dien je je te houden? Je wilt bijvoorbeeld niet te maken krijgen met een schadeclaim door inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht. Het is belangrijk om te weten wat de regels zijn waar je als ondernemer mee te maken hebt. Maar ook als je nog zo goed op de hoogte bent, kun je fouten maken. Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af voor aansprakelijkheid door beroepsfouten. Mocht het fout gaan, dan ben je in ieder geval verzekerd bij schadeclaims op het gebied van verkeerde adviezen, vergissingen of onjuistheden. Blijf je verder inlezen als ondernemer: regels veranderen, en het is aan jou om op de hoogte te blijven. Gelukkig is de meeste informatie gewoon online te vinden, maar je moet wel even de tijd vrij maken om erin te duiken.

Boekhouding

Of je het nu leuk vindt of niet: als ondernemer krijg je te maken met boekhouding en administratie. Het is essentieel om deze zaken goed op orde te hebben, waarover je je ook moet verantwoorden naar de Belastingdienst. Met name voor beginnende ondernemers is de boekhouding een ingewikkeld verhaal, waar veel haken en ogen aan zitten. Je kunt er zelf mee aan de slag gaan, maar het is verstandiger om de hulp van een boekhouder in te schakelen. Zo maak je ook minder snel fouten.

Ondernemingsplan

Met een ondernemingsplan geef je sturing aan je bedrijf. Begin daarom niet zomaar met ondernemen, maar stel eerst een duidelijk plan op. Het is vervolgens ook zaak om je aan je plan te houden, in ieder geval in grote lijnen. Hoe ziet je bedrijf eruit, nu en over vijf jaar? Wat wil je bereiken? Waarom wil je überhaupt beginnen met ondernemen? Het is slim om dit allemaal uit te werken. Maak het plan zo gedetailleerd mogelijk. Je kunt er ook een financiële prognose in opnemen, evenals een marketingstrategie. Je houdt je doelen duidelijk voor ogen en je vergroot je kans op succes met een ondernemingsplan – genoeg reden dus om dit op te stellen.

Begin niet zomaar roekeloos aan je onderneming, maar ga gestructureerd en met zo min mogelijk risico van start. Zo is de kans alleen maar groter dat je een succesvolle onderneming neerzet!

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken