zaterdag, maart 2, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

De semantiek van ‘Zulthe’?

Deel op Facebook

Ik denk dat wanneer een gemeenschap een tastbare aanwezigheid van haar geschiedenis heeft, dit de cultuur van die gemeenschap verbetert.

Het behoud van de lokale geschiedenis verhoogt ook om de waarde van onroerend goed, vooral wanneer historische gebouwen worden gerenoveerd en historische gebieden nieuw leven worden ingeblazen om het middelpunt van de stad te worden.

Twee maanden geleden ben ik begonnen bij RTV Zulthe wiens studio in Marum zit. Ik besefte echter niet wat de semantiek van het woord ‘Zulthe’ is. Het trok mijn aandacht en ik zocht of ‘Zulthe’ als woord bestaat en een betekenis heeft. Na online zoeken naar informatie kwam ik erachter dat ‘Zulthe’ of ‘Zulte’ een gebied is tussen de dorpen Roden en Nietap, de provincie Drenthe (zie foto).

Er is ook een laan, genaamd Tautenburgsingel, richting landhuis Terheijl, ten westen van Roden. Bovendien heeft het woord Zulthe een andere semantiek. Het was een nederzetting van enkele huizen in de straat waar de Boskamp ligt, echter dit gehucht is opgegaan in de Roden.

Het leren van de lokale geschiedenis helpt vorm te geven aan WIE WIJ ZIJN! En waarom?

De lokale geschiedenis bevat een schat aan details en verhalen die helpen onthullen hoe maatschappelijke veranderingen de levens van gewone mensen beïnvloeden. Locaties in gemeenschappen, zelfs namen van straten, kunnen de lange erfenis van vorige generaties waarin we wonen weerspiegelen. Weinigen kennen de geschiedenis achter gebieden in gemeenschappen, maar het leren van de verhalen over het verleden van een regio kan de manier waarop je over het heden denkt, veranderen.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken