zaterdag, juli 13, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Jongerenpartij Student & Water doet mee aan verkiezingen waterschap Noorderzijlvest

Deel op Facebook

15 maart 2023 zijn er opnieuw verkiezingen voor de waterschappen. Aan de verkiezingen in het waterschap Noorderzijlvest (Groningen & Drenthe) doet dit jaar de nieuwe jongerenpartij Student & Water mee. Duo-lijsttrekkers zijn Ale ten Cate (19, uit Thesinge) en Dewi Koster (24, uit Borger).

De partij is opgericht om jongeren een plek aan tafel te geven in het waterschap. Maar weinig jongeren weten wat een waterschap überhaupt doet, terwijl het via natuurbeleid en belastingen een enorme invloed heeft op het dagelijks leven en de toekomst van jongeren.  

De speerpunten van de partij zijn duurzaamheid, diversiteit en recreatie.

Koster, opgeleid als biologe en scheikundige: ‘Bovenaan staan het bestrijden van klimaatverandering. Dit bedreigt onze planeet. Onze generatie gaat het langst leven met de gevolgen van de klimaatcrisis. Daarom is het belangrijk dat ook wij een groene stem krijgen in het beleid.’ De partij wil zich inzetten voor een volledig duurzaam waterschap in 2025. 

Daarnaast zijn de leden van waterschappen weinig divers.Ten Cate: ‘Het waterschap bestaat vrijwel volledig uit mannen van middelbare leeftijd. Het is tijd voor diversiteit in het waterschap. Ook vrouwen, studenten en jongeren verdienen een plek aan tafel.’

Verder wil de partij zich inzetten voor recreatie. Ten Cate: ‘Het feit dat men elke zomer twee maanden niet kan zwemmen in de Hoornseplas vanwege blauwalg is natuurlijk idioot. Dit verdient een beter plan van aanpak. Daarnaast geven grote watersportverenigingen zoals Gyas, Aegir, Surface & Mayday aan Groningen haar charme. We moeten hen vanuit het waterschap maximaal steunen.’

De lijst wordt verder aangevoerd door o.a. Bram Buigel (27) uit Warffum, en Julia Hofma (22) uit Drachten. Allen studeren zij in Groningen.

Met een gemiddelde leeftijd van 22,4 jaar is het veruit de jongste lijst deze waterschapsverkiezingen. De partij mikt op minstens 2 van de 19 zetels in Noorderzijlvest. 

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken