maandag, mei 6, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Dit weekend grote kans om vallende sterren te zien

Deel op Facebook

Een goede reden om dit weekend wat langer op te blijven, want de meteorenregen van de Perseïden gaat richting het hoogtepunt. Volgens Tammo Jan Dijkema, werkzaam bij onder meer de radiotelescoop in Dwingeloo, zou je in het donker binnen een half uur meerdere vallen sterren kunnen zien.

“Je hoeft niet per se een bepaalde kant op te kijken. Gewoon je blik omhoog, met een vrij zichtveld en niet in een lantaarnpaal kijken”, somt Dijkema op. “Neem vooral de tijd om te wennen aan het donker. Daar hebben je ogen echt 10 minuten voor nodig, dan zijn ze op hun gevoeligst. Ik ga niets beloven, maar je hebt dan een goede kans om iets te zien.”

De meteoren zijn stofdeeltjes en brokjes die afkomstig zijn van de komeet Swift-Tuttle. “En dat materiaal vormt een baan van stof en daar gaan wij nu met z’n allen doorheen. Het lijkt een beetje alsof je met je autolampen tegen de sneeuwvlokken in rijdt”, legt Dijkema uit. De Perseïden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus komen.

Appje met filmpje

Dijkema zelf zag deze week al honderden vallende sterren, maar hij heeft dan ook een speciale meteorencamera thuis. “Normaal gesproken zie ik er tien per nacht. Maar met de Perseïden komen er wel meer dan honderd per nacht voorbij.” En nog een luxe: Dijkema hoeft deze week niet telkens te nachtbraken. “Ik krijg ’s ochtends een appje met een filmpje van elke nacht. Dan kan ik alles terugkijken.”

Prijzig is de specialistische apparatuur verrassend genoeg niet. “Ik maak gebruik van een camera van 30 euro. En het hele systeem bij elkaar is zo’n 150 euro. Het is even wat klussen, iemand in het buitenland heeft dit ontwikkeld. Wereldwijd hangen er een paar honderd van die camera’s. En met zo’n camera kun je meedoen aan het Global Meteor Network, dat op basis van waarnemingen probeert het aantal meteoren en de banen die ze afleggen in de ruimte in kaart te brengen.”

Wens op de radio

Meteoren zijn niet alleen zichtbaar, ze maken ook geluid. Via de website van CAMRAS, de organisatie die de radiotelescoop in Dwingeloo onderhoudt, kun je radioreflecties van meteoren horen. “Dan is het natuurlijk dubieus of je een wens mag doen”, lacht Dijkema. “Het zijn weliswaar vallende sterren, maar je ziet ze niet. Misschien mag je een wens op de radio doen, zoals een plaatje aanvragen.”

Bron: Rtv Drenthe

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken