Op dinsdagavond 13 mei organiseerden Welzijn Noordenveld, de politie en SeniorWeb een informatieavond. Het onderwerp: nepagenten. Ook andere vormen van oplichting kwamen aan bod. Met een opkomst van 92 65-plussers begon Erik van der Heide zijn presentatie. Hierin vertelde hij zijn eigen verhaal, hoe hij is opgelicht. Puur door een simpele e-mail die hij had ontvangen.
Nepagenten
Nepagenten zijn erg actief. Daarom waarschuwt de politie voor oplichters, die zich voordoen als agent. De slachtoffers zijn vaak ouderen. Ze worden gebeld door de nepagenten met een smoes over veiligheid. En worden overgehaald om waardevolle spullen, geld of een pinpas af te geven.
Advies
Staat er een agent voor de deur, en u vertrouwt het niet: vraag naar de identificatie: een pas met foto en dienstnummer. Controleer het uniform – ze komen alleen in een geheel uniform. Een politieagent komt persoonlijk aan de deur, niet ‘in naam van een ander’. Bel de politie om navraag te doen of het bezoek van de agent klopt.
Wordt u gebeld en u vertrouwt het niet: hang op, en bel de politie op 0900-8844. Controleer of de politie u heeft gebeld.
Veel nepmails zijn in omloop. Controleer of het e-mailadres wel hoort bij de instantie. Klik niet zomaar op de links die in de e-mail staan. Bij twijfel: bel de afzender.
Ook worden nepmails verstuurd en neptelefoontjes gepleegd door personen die zich voordoen als een medewerker van een bank. Twijfelt u? Check via de bank-app of bel met de eigen bank om navraag te doen. Ook via sms of whatsapp worden nepberichten verstuurd. Vertrouwt u het niet, bel dan 0900-8844 en maak er melding van.
Check, check, check
Het belangrijkste is, dat u checkt, checkt en nog eens dubbelcheckt. Geef nooit geld of waardevolle spullen af en geef nooit codes door. Wees alert, en meld verdachte situaties bij de politie via 0900-8844.