donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Leek krijgt er op locatie gemeentehuis een mooie groene woonwijk bij met groot deel sociale huurwoningen 

Deel op Facebook

Nijhuis Bouw B.V. is met zusterorganisatie Explorius Vastgoedontwikkeling B.V. de winnende partij die het terrein van gemeentehuis Leek mag herontwikkelen tot een duurzame woonwijk. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders op 3 oktober besloten. 72 woningen worden gebouwd in het plan dat Klein Nienoord heet, een mooie nieuwe groene woonwijk voor Leek. 

Het college is erg tevreden over het hoge percentage woningen in het betaalbare segment. Van de 72 woningen komen er 33 sociale huurappartementen in de ‘oude ULO’ en zijn 20 woningen onder de € 355.000,- geprijsd. De gemeente organiseert samen met Nijhuis en Explorius op 12 oktober tussen 19:00 – 20:30 een inloopavond in gemeentehuis Leek. Belangstellenden zijn van harte welkom.  

Nijhuis en Explorius als beste uit de bus 

In maart dit jaar startte de verkoopprocedure van de gemeentelijke gebouwen op het terrein aan de Tolberterstraat in Leek. Uit elf geïnteresseerde partijen werden vijf bedrijven geselecteerd die een concreet plan voor het terrein mochten indienen. Een groep van experts heeft deze plannen beoordeeld aan de hand van vooraf opgestelde voorwaarden. Van deze vijf bedrijven kwam de combinatie Nijhuis-Explorius als beste uit de bus. Nijhuis en zusterorganisatie Explorius werken samen met V8 Architects en Laos Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. 

 
Wethouder Bert Nederveen: “Wij waren verrast door de mooie en creatieve plannen die ingediend werden voor het terrein van gemeentehuis Leek. Ik ben bijzonder tevreden over het winnende plan. Het biedt een ruim aanbod aan koopwoningen in verschillende prijsklassen en sociale huurappartementen. Het is een schitterende locatie. Het te restaureren ‘Huize Klein Nienoord’ vormt straks een mooie blikvanger voor deze nieuwe woonwijk.”   

Woonwijk maakt deel uit van Landgoed Nienoord 

Nijhuis en Explorius willen de woonwijk weer deel uit laten maken van Landgoed Nienoord. Een woonwijk in een grote groene landschapskamer met een mix van oorspronkelijke gebouwen en nieuwe woningen. De woningen worden energiezuinig en op een duurzame manier gebouwd. Door gebruik te maken van bestaande, duurzame materialen en verantwoorde producenten. Daarnaast is er ook ruimte voor planten en dieren, er komen nestplaatsen en bijvoorbeeld een plek voor opvang van regenwater.
 

Na afronding van de ruimtelijke procedures verwachten Nijhuis en Explorius eind 2024 te starten met de sloop- en bouwwerkzaamheden van de ‘oude ULO’. De bouw van de koopwoningen en de restauratie van ‘Huize Klein Nienoord’ volgt medio 2025.  

Gemeentehuis Leek blijft open tot medio 2024 

Het gemeentehuis in Leek blijft in ieder geval open tot medio 2024. Tot die tijd blijft de dienstverlening hetzelfde. Daarna zal de dienstverlening centraal vanuit gemeentehuis Zuidhorn verlopen. De gemeente blijft dichtbij haar inwoners. Veel kan digitaal, of de gemeente voert het gesprek daar waar de inwoner dat wil. 

Nieuwe woningbouw projecten in Leek 

In Leek zijn mooie ontwikkelingen aan de gang op het gebied van woningbouw. Zoals De Poort van Leek dat een appartementencomplex wordt, waarin 22 koop- en sociale huurappartementen komen met op de begane grond medische voorzieningen. Het voormalige NETAM terrein wordt geherstructureerd met een aantal woningen met bedrijfsruimte. Woonwijk Klein Nienoord is een prachtige aanvulling hierop.  

College wil 1600 woningen bouwen 

De vraag naar woonruimte neemt sterk toe. Het college wil daarom in deze bestuursperiode 1600 woningen bouwen in de gemeente. Dit staat in het uitvoeringsprogramma 2022-2026 van het college. Met de verkoop van gemeentehuis Leek komt er ruimte voor de vorming van een mooie nieuwe woonwijk. Daarnaast zet de gemeente een volgende stap naar centrale huisvesting voor de medewerkers.   

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken