Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2025 RTV Zulthe

Niehove viert drie mijlpalen op Internationale Dag van de Biodiversiteit

© Serena Caruso / RTV Zulthe
Deel op Facebook

Tijdens de Internationale Dag van de Biodiversiteit werden drie bijzondere mijlpalen gevierd in Niehove: de opening van een bijenburcht, de officiële naamgeving van het fietspad tussen Niehove en Niezijl als het Koos Siccamapad, en de lancering van de fietsroutekaart ‘Biodiversiteit in het Westerkwartier’. De kaart werd overhandigd door dorpswethouder Richard Lamberst.

De middag begon met de opening van het Koos Siccamapad. De suggestie om het pad zo te noemen, kwam van Feike van Kammen, een oud-inwoner van Niehove. Samen met Its Siccama pakte hij het project op. Koos Siccama was namelijk de oudoom van Its. Koos heeft bijna zijn hele leven in Niehove gewoond en had daar een boerderij. Al snel werd Dorpsbelangen ingeschakeld om het idee te realiseren, vertelt Irma Stol. ‘Uiteindelijk hadden we het in december rond, maar we wilden voor de speciale opening wachten tot later in het jaar. Vanuit Dorpsbelangen kwam toen ook het idee om een bijenburcht neer te zetten. Toen hebben we dat samen opgepakt.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Feike van Kammen bij het Koos Siccamapad

Voor de realisering van de bijenburcht is samengewerkt met de Stichting Biodiversiteit Westerkwartier, IVN-Westerkwartier en de Landschapswerkplaats. Een werkgroep, bestaande uit vrijwilligers uit Niehove, heeft de bijenburcht uiteindelijk gerealiseerd. ‘Bijen hebben voedsel nodig tijdens hun lange vluchten. Daarom was dit een mooie locatie’, zegt Stol. De leden van Stichting Biodiversiteit Westerkwartier – Lodewijk ten Have, Rolf Rozema, Els Tolner en Erik van der Velde – sluiten zich daarbij aan. ‘Als wilde bijen van Niehove naar Niezijl willen vliegen, hebben ze voedsel nodig.’ De stichting zet zich dan ook in om verbindingslinten te realiseren tussen de dorpen in het Westerkwartier: een soort ‘bijensnelwegen’ bestaande uit bloemen, zodat de bijen heen en weer kunnen vliegen.

Om de biodiversiteit extra onder de aandacht te brengen, deelde de stichting zakjes uit met een zadenmengsel van bijenbloemen. Per zakje kan vijf vierkante meter worden bezaaid. Daarnaast worden er voor de inwoners van Niehove de komende tijd activiteiten georganiseerd rond biodiversiteit en bijen. Zo zal imker Ten Have gastlessen verzorgen op basisscholen in Oldehove en Kommerzijl.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Geïnteresseerde bezoekers nemen een kijkje bij de bijenburcht – Serena Caruso / RTV Zulthe

Als derde werd ook de speciale fietsroutekaart ‘Biodiversiteit in het Westerkwartier’ gelanceerd. De route van 32 kilometer loopt door het unieke cultuurlandschap van het Westerkwartier. Onderweg passeren de fietsers historische dorpen als Niehove en Oldehove en leren zij over projecten rond biodiversiteit, bijen, weidevogels en lokale streekproducten. ‘Het Westerkwartier heeft enorm veel te bieden aan recreanten en toeristen. Met deze fietsroutekaart verbinden we natuur, cultuur en lokale ondernemers op een manier die uitnodigt tot ontdekken én beleven’, zegt dorpswethouder Lamberst. ‘Zo maken we de schoonheid en diversiteit van ons landschap toegankelijk voor iedereen, op een gezonde en duurzame manier.’

Irma Stol en wethouder Richard Lamberst openen de bijenburcht

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in