woensdag, juni 19, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Ondanks belofte is er na ruim twaalf jaar nog geen wandelpad: ‘Ze zoeken uit waarom het zo lang duurt’

Deel op Facebook

Al ruim twaalf jaar wachten inwoners van Noordhorn op een nieuw aan te leggen wandelpad. Dat is bijzonder te noemen want er is namelijk geen discussie over het wel of niet aanleggen van het pad. Twaalf jaar geleden is al besloten dat het er komt. Desondanks is er nog geen meter van het pad aangelegd.

Lukas Dijck en Marijke Meijndert, inwoners van het dorp, zetten zich al jarenlang in voor de komst van het wandelpad. Ten tijde van de aanleg van de rondweg van Zuidhorn naar Noordhorn in 2013 was het al duidelijk; Noordhorn krijgt ter compensatie van de weg een eigen dorpsommetje. Anno 2023 is daar nog niks van te zien. Daarom besloten beiden verhaal te halen bij de Provinciale Staten van Groningen, daar was namelijk besloten dat het pad er zou komen.

Naast het spoor

Het ommetje is ingetekend naast het spoor en tussen een vee tunneltje en de Bert Swartbrug die over het van Starkenborghkanaal ligt. ‘Dit is de plek waar het langverwachte pad zou moeten komen’, zegt Lukas Dijck naast de spoordijk terwijl hij kijkt naar een strook groen waar het pad moet komen. ‘Er is hier heel veel ruimte dus ook ruimte om het mooi aan te kleden met bijvoorbeeld bosschages.’

Onduidelijkheid

De beide initiatiefnemers hebben geen eenduidig antwoord op de vraag waarom het zo lang duurt voordat het pad er ligt. ‘Ja… Hoe kan dat dan? Dat vroegen wij ons ook af’, zegt Marijke Meijndert. ‘Daarom zijn we naar de indieners van de motie gegaan.’ Want in 2011 wist de SP in Provinciale Staten af te dwingen dat de provincie ook daadwerkelijk de portemonnee zou trekken voor de aanleg. ‘Nu wordt er in het provinciehuis gezocht waarom het zo lang duurt.’

SP-fractievoorzitter Agnes Bakker was blij verrast met de komst van de twee inwoners van Noordhorn. Het was namelijk binnen haar partij niet meer bekend dat de SP de komst van het pad had afgedwongen. ‘Ik was onder de indruk van het geduld van deze mensen, maar ook enorm verbaasd over het feit dat het al zo lang duurt.’

Niet aan de bel getrokken

Maar waarom heeft de partij niet eerder aan de bel getrokken? Hebben ze liggen slapen? ‘Dat is wel een goede vraag’, zegt Bakker met een lach op haar gezicht. ‘De bewoners stelden ook terecht de vraag of wij wel bijhouden wat er met moties gebeurd die een meerderheid krijgen. Dat is best wel een klus om dat te doen met verschillende samenstellingen van de fractie’, concludeert Bakker die nu scherper wil zijn op het uiteindelijke resultaat van aangenomen plannen. Ze vroeg in elk geval aan de verantwoordelijke provinciebestuurder waarom er nog altijd geen pad ligt.

Ook die moest het antwoord schuldig blijven en gaat nu navraag doen. De initiatiefnemers hebben in de afgelopen tijd wel goed contact gehad met ambtenaren van de provincie. Ze verwachten dan ook dat de aanleg niet geschrapt gaan worden. ‘We hopen echt dat we hier volgend jaar zomer kunnen wandelen’, zegt Meijndert optimistisch.

Zonnepark

Inmiddels is er sprake van een andere complicerende factor. Het naastgelegen stuk land is mogelijk in beeld voor de aanleg van een zonnepark. Daar zitten de initiatiefnemers niet op te wachten. Dat verstoort in hun ogen de kwalificatie van een ‘mooi wandelpad’. Of het park er gaat komen is nog maar de vraag. Net zoals het de vraag is wanneer de eerste meter van het pad wordt aangelegd.

‘Bij de opening van de tunnel van de rondweg zeiden ze: ‘Fiets ‘m erin. Nu zou ik zeggen: ‘Loop ‘m erin’, zegt Dijck met een lach op zijn gezicht. ‘Ik heb er vertrouwen in dat het uiteindelijk goed gaat komen. ‘Of dat snel gebeurt, dat is deel twee.’ De SP-politica laat in elk geval weten dat het pad niet meer bij haar uit het oog verdwijnt.

Foto: Initiatiefnemers Marijke Meijndert en Lukas Dijck Bron: RTV Noord

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken