zaterdag, juli 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Van voetbalstadion tot gevangenis: materialen voor nieuwe Rodense gemeentewerf komen overal vandaan

Deel op Facebook

Met het plaatsen van een nieuwe, oude deur is de gemeentewerf van Noordenveld klaar. Na vijf jaar plannen maken staat er een duurzaam gebouw van hergebruikte materialen en kunnen de medewerkers van de Noordenveldse buitendienst hun hart ophalen.

Dakplaten uit een oud gemeentehuis in Dokkum, deuren uit het stadion van voetbalclub Cambuur Leeuwarden en wc’s uit een gevangenis: in Roden krijgt het allemaal een nieuw leven. En wel in de gemeentewerf van Noordenveld, die zaterdag voor het grote publiek geopend was. De werf is ‘circulair gebouwd’, wat inhoudt dat materialen zo veel mogelijk hergebruikt worden.

Het leverde de uitvoerder wel eens kopzorgen op, aldus gemeenteman Jan Louwes die nauwbetrokken was bij de bouw. “Dan waren er witte tegels ingetekend voor de wc’s, maar droegen wij de uitvoerder op om ook dáár gebruikte tegels voor te gebruiken. Uiteindelijk hebben we restpartijen kunnen regelen.”

Circulair bouwen

Op deze manier scharrelde de gemeente allerhande materialen op voor de nieuwe werf, die gebouwd is door Dijkstra-Draisma uit Leeuwarden. Het bedrijf heeft ervaring met circulair bouwen en deed dat onder meer bij It Swettehùs in Leeuwarden (een centrale voor het bedienen van bruggen, red.).

Wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen) – voor de gelegenheid gekleed in het groen – zegt dat materialen die nu voor de gemeentewerf zijn gebruikt, eventueel later ‘uit elkaar te schroeven’ zijn. “Dan kun je die materialen weer op een andere plek inzetten. Dát is de kern van circulair bouwen.”

Goed scheiden wordt beloond

De gemeente Noordenveld hield zaterdag een open dag op de gemeentewerf aan de Ekkelkamp. Vanaf 2 januari volgend jaar zullen er steeds meer inwoners naar de Ekkelkamp komen, als ook het brengstation geopend is. “Van een stort mag je niet meer spreken”, vindt wethouder Ipema. “Het gaat echt om een grondstoffencentrum.”

In totaal kunnen er 62 afvalstromen worden gescheiden. En wie goed scheidt, hoeft vaak niet te betalen. “De bedoeling is dat het makkelijker wordt om te scheiden”, zegt de wethouder. “Daarnaast zijn we aan het kijken of er een kringloopwinkel aan de poort kan staan, die eventueel nog verkoopbare spullen kan aannemen.”

Toch denkt Ipema niet dat inwoners nu veel langer bezig zijn met een tripje naar het grondstoffencentrum. “Ik denk dat door de manier waarop het centrum is ingedeeld, de tijd reuze meevalt.”

Foto: Wethouder Kirsten Ipema plaatst deur Bron: Mathijs Renkema RTV Drenthe

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken