De Rijksoverheid en de gemeente Noordenveld hebben woensdag 2 juli aangegeven dat na de zomervakantie de uitvoering van de Sociale Agenda van Nij Begun gaat starten. Doel: een betere toekomst voor inwoners van Groningen en Noord-Drenthe. De focus daarbij ligt op jongeren, mentale gezondheid, armoede, onderwijs, werk en taal.
Eerste maatregelen
- Minder schooluitval: Jongeren met problemen krijgen extra hulp om hun opleiding af te maken. Programma’s als De Boeg, Pre-MBO en 2BE! worden uitgebreid. Route Rubicon opent een nieuwe locatie in Groningen.
- Betere mentale gezondheid: Jongeren worden weerbaarder gemaakt. Er komt meer aandacht voor suïcidepreventie. In Noord-Drenthe wordt ‘Welzijn op recept’ ingezet om mensen met stress of sociale problemen beter te helpen.
- Meer kansen op school: Op 14 basisscholen in Eemsdelta en Het Hogeland blijft de ‘verrijkte schooldag’ bestaan. Kinderen krijgen extra lessen in cultuur, sport en muziek. Nieuwe scholen kunnen zich aansluiten.
- Aanpak hardnekkige armoede: Vanaf september doen 85 scholen in Groningen en Noord Drenthe mee aan het Jeugdeducatiefonds. Kinderen krijgen via school hulp met bijvoorbeeld een fiets, bril of ontbijt.
- Hulp bij digitale zaken: Inwoners kunnen in de hele regio terecht bij digicoaches. Zij helpen met bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD of het invullen van online formulieren.
- Nij Begunbanen: In het najaar starten de eerste ‘Nij Begunbanen’. Die zijn bedoeld voor mensen die al lang zonder werk zitten. In totaal zijn er 500 banen.
- Ondersteunen Nedersaksisch: In september begint een lesprogramma MOI (Meertalig Onderwijs In Grunnen en Drenthe) op scholen. Dat versterkt de taalontwikkeling en regionale trots.
Samenwerking en vervolg
De Sociale Agenda is bepaald in nauwe samenwerking tussen regio en Rijk. Nij Begun werkt aan een leefbare en veilige toekomst voor Groningen en Noord-Drenthe. De Sociale Agenda is daarbij een belangrijke stap. Andere pijlers zijn de Economische Agenda en de isolatieaanpak. In januari 2025 werd de Sociale Agenda gepresenteerd. Het kabinet stelde deze in juni officieel vast. Nieuwe maatregelen volgen nog in 2025. De uitvoering van de Sociale Agenda gebeurt samen met betrokken organisaties uit het onderwijs, de overheid, zorg en welzijn en maatschappelijke ondersteuning.