Goed nieuws voor de Groningse kippenboeren: de landelijke ophokplicht als gevolg van de vogelgriep werd afgelopen week na negentien weken grotendeels ingetrokken. Pluimveehouder Jop Overgaauw uit Tolbert is er blij mee. ‘Je merkt het aan de kippen’, zegt hij.
Kippen, ganzen, eenden en pauwen mogen sinds deze week weer naar buiten. Overgaauw heeft 45.000 kippen. ‘Kippen die niet naar buiten mogen is altijd vervelend’, zegt Overgaauw in het Radio Noord-programma Noord & Ommeland.
Doorgaans merkt Overgaauw wel dat kippen last hebben van de ophokplicht. ‘Al waren deze kippen nog niet zo lang buiten geweest, dus bij deze viel het mee. Maar als kippen die vrijheid gewend zijn worden opgesloten, dan worden ze onrustig.’
Niet meteen met z’n allen het veld in
Niet dat hij bij zijn kippen deze week taferelen zag die vergelijkbaar zijn met koeien, die na een winter op stal weer in de wei worden gelaten. Zo is het ook weer niet.
‘Kippen rennen niet met z’n allen meteen naar buiten. Een kip blijft het liefst eerst wat dicht bij huis, die gaat langzaamaan wat verder. Als je over een paar weken komt, dan zoeken ze allemaal wel het veld op’, zegt Overgaauw.
Opgegroeid tussen de kippen
Jop Overgaauw zit eigenlijk al zijn hele leven tussen de kippen, want zijn ouders waren al kippenboeren. ‘Dus dan rol je er zo in’, zegt hij. ‘Momenteel run ik het bedrijf samen met m’n ouders.
Net als zoveel zaken zijn ook eieren momenteel relatief duur. De oorzaak daarvan is tweeledig, weet Overgaauw. ‘Dat komt doordat het voer uit Oekraïne kwam, dus de oorlog daar werkt ook op dat vlak hier door. En daarnaast zijn er ook door de vogelgriep veel kippen geruimd, waardoor het aanbod kleiner is geworden.’
Niet drukker door Pasen
Niet dat het daardoor voor en tijdens Pasen voor hem nou echt veel drukker is geworden. ‘Want de kippen gaan natuurlijk niet meer eieren leggen. Maar de groothandel staat deze weken wel dagelijks voor de deur, om eieren op te halen. Want die groothandel heeft het nu wel extra druk.’
Overgaauw eet met Pasen ook geen extra eieren. ‘Nee hoor. Ik eet mijn eitje dagelijk
Origineel is te lezen hier.