Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2025 RTV Zulthe

Wespen! Wat nu?

© Foto's: Wespenstichting
Deel op Facebook

Zit je net lekker buiten, komt er ineens een wesp. Of een hele zwerm. Veel mensen zijn bang voor wespen, en dat is begrijpelijk: een steek doet pijn en kan gevaarlijk zijn voor iemand die allergisch is.

Toch zijn wespen nuttig. Ze bestuiven bloemen, vangen vliegen en muggen, ruimen dode dieren op en zijn zelf voedsel voor andere dieren. De Wespenstichting pleit daarom voor een zorgvuldige aanpak van wespen bij overlast: gebruik als het even kan geen gif, maar kijk of het probleem ecovriendelijk opgelost kan worden.

Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Ga dus niet slaan. Ze komen vooral af op zoetigheid. Slechts twee van de tien soorten in Nederland veroorzaken overlast. Nathan Veenstra van de Wespenstichting: “Vliegen blijven vaak pesten. Maar een wesp komt met een taak: zoetigheid ophalen. Die doen hun ‘ding’ en gaan weer weg. Je kunt dat ook gewoon even toelaten.”

Allergie

Indien men allergisch is, dan is een schrikreactie begrijpelijk. Nathan: “Preventie is het beste. Als je weet dat je allergisch bent, blijf dan vooral heel rustig. Ook kan je wespen afschrikken met een plantenspuit. Maar dan wel met sterk verneveld schoon water. Of maak wat wind. Daar houden ze niet van.” Mocht men toch gestoken zijn, raadpleeg dan onmiddellijk een huisarts.

Enkele tips tegen overlast

– Dek eten en drinken buiten goed af
– Gebruik horren om ze buiten te houden
– Plaats zoetigheid, zoals rottend fruit, eventueel op afstand als afleiding
– Spuit verneveld water naar de wesp, of maak wat wind
– Laat een nest zitten als het geen gevaar vormt
– Bij echt flink overlast: schakel een expert in

Nesten

De Wespenstichting adviseert daarom om met hen contact op te nemen, voordat je ingrijpt om een nest te verdelgen. Vaak gaat het om een niet-agressieve soort wesp en kan een nest zelfs gewoon blijven zitten, met wat simpele aanpassingen. Mensen grijpen doorgaans snel naar gif. Nathan: “Gangbaar is Permas D. Maar dit doodt niet alleen wespen, ook andere insecten, waterdieren en kleine wezens. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor ecologisch vriendelijke oplossingen.” Wespenconsulenten (soms vrijwilligers) worden dan ingeschakeld om de situatie ter plaatse te beoordelen.

Wespennest verplaatsen

Deskundigen kunnen na inspectie een nest verwijderen. Ze gebruiken hiervoor een speciale opvangbak. Soms wordt een soort stofzuiger ingezet. Vervolgens worden de wespen meegenomen en weer uitgezet op een hele andere plek, mogelijk kilometers verderop. De kosten voor het weghalen van een nest betreffen mogelijk van enkele tientjes tot iets boven de honderd euro.

Zie verder: https://wespenstichting.nl/

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in