donderdag, mei 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Hockeyclub komt met plan om ‘puzzel Roden-Zuid’ makkelijker te maken

Deel op Facebook

Er lijkt een sportieve stoelendans op gang te moeten komen om woningbouw aan de zuidkant van Roden mogelijk te maken. De gemeente Noordenveld wil het terrein van voetbalvereniging ONR (Oranje Nassau Roden) gebruiken om woningen te bouwen, maar zoekt nog een geschikte nieuwe plek. Ook Mixed Hockey Club Roden (MHC) is onderdeel van de stoelendans en zet nu een stap naar voren. Zij presenteren een plan om naar de Beukenhof-locatie te verhuizen.

De Beukenhof-locatie was vroeger een camping, maar is op dit moment niet meer dan een bosje aan de Borglaan in Roden. Schuin tegenover tennisvereniging REO (Roden en Omstreken) en naast korfbalvereniging Noordenveld, ligt de locatie die inmiddels jaren in bezit is van de gemeente Noordenveld. Ooit werd de locatie aangekocht voor woningbouw, maar de laatste tijd lijkt het steeds waarschijnlijker te worden dat er een sportclub wordt gehuisvest. De hockeyclub ziet zichzelf er namelijk wel zitten.

No-brainer

Het wordt volgens Valentijn Duijser (beoogd voorzitter van MHC Roden) hoog tijd dat er wat gaat gebeuren bij zijn club. De accommodatie van de hockeyclub moet nodig worden aangepakt. “We hebben als club van de gemeente 180.000 euro gekregen om te investeren in onze club, maar daar kunnen we alleen het dak van ons clubhuis van repareren.”

Volgens Duijser blijven grote investeringen in de club uit, omdat de gemeente al jarenlang plannen heeft met Roden-Zuid. “De gemeente wil inbreiden, dan is ons plan eigenlijk een no-brainer. Wij hebben te veel ruimte en zouden met een verhuizing teruggaan van 5 naar 3 hectare. De gemeente krijgt dan vijf hectare aan grond voor woningbouw. Een deel van de opbrengsten van de grondexploitatie kan gebruikt worden om ons te helpen verhuizen.”

Janneke Schurer, secretaris van MHC Roden en landschapsarchitect, heeft ‘snel iets op papier gezet’. “We hebben alles nog niet helemaal uitgedacht en uitgetekend, maar het lijkt een goede manier voor ons om op een kleinere locatie door te gaan. De huidige plek is op de groei ingericht, maar we hebben niet zoveel ruimte nodig.”

Artikel gaat verder onder afbeelding.

‘Niet door de strot duwen’

De gemeente Noordenveld ziet wel heil in het plan van MHC Roden. “Het is een creatief idee”, zegt wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen). Eerder werd ook al gekeken of voetbalvereniging ONR wellicht naar de Beukenhof-locatie kan verhuizen. “Ruimte-technisch is dat mogelijk, maar je moet kijken of het ook wenselijk is”, zegt Darwinkel. “Dan heb je straks VV ONR, VV Roden en VV Nieuw-Roden in een klein gebied. We moeten kijken of dat over een paar jaar nog steeds een goed idee is.”

Het liefst wil de gemeente woningbouw realiseren op het terrein van boerderij De Blakervelderhoeve. Die locatie kan het beste worden ontwikkeld als ONR op de huidige plek verdwijnt, meent Darwinkel. “Maar we willen dat de club niet door de strot duwen. Zoiets moet in samenspraak gebeuren.”

‘Niet te doen’

Momenteel loopt er een onderzoek of ONR naar het complex van voetbalvereniging Roden aan de Norgerweg kan verhuizen. Voor dat plan krijgt de gemeente de handen van beide clubs niet direct op elkaar. VV Roden-voorzitter Hans de Vries is duidelijk: “Een onderzoek is weggegooid geld, want het kan niet. We hebben nu al ruimtetekort dus een extra club hier huisvesten is simpelweg niet mogelijk.”

VV Roden telt momenteel 926 leden en op zaterdag zijn de velden volgens De Vries van ’s ochtends vroeg tot half 6 ’s avonds bezet. “En dan zou er een zaterdagclub op dit terrein bij moeten. Dat is gewoon niet te doen.”

Frits van Hell, voorzitter van VV ONR, heeft ook zijn bedenkingen. “Eigenlijk weten we wel dat het niet kan. Toch hebben we aangegeven dat we best willen meewerken aan een verhuizing, onder voorwaarde dat we onze eigen identiteit behouden. Dus als het qua ruimte wél zou passen op het terrein van VV Roden, dan willen we een eigen clubgebouw hebben.”

‘Kapitaalsvernietiging’

De gemeente wil eerst het onderzoek afwachten naar de mogelijkheden op het sportpark aan de Norgerweg. De uitkomst van dit onderzoek wordt eind februari verwacht. Het liefst verhuist ONR zelf helemaal niet, zegt Van Hell. “Ik vind het eerlijk gezegd kapitaalsvernietiging. Ik denk namelijk dat als er een nieuwe wijk in Roden-Zuid komt, de sport in het gebied een boost krijgt. Dan zou onze club er opeens veel meer leden bij krijgen.”

Van Hell denkt in ieder geval dat doorgaan op dezelfde locatie ‘de meest voordelige’ optie is. “Als we één van onze velden vervangen voor een kunstgrasveld, kunnen we zo weer 10 tot 15 jaar vooruit. Waarom zou je je niet richten op groei?”

Van Hell hoopt vooral op duidelijkheid. “We weten dat er gekeken werd naar de Beukenhof-locatie, maar wat daar de uitkomst van is weten we niet. Er wordt nog gesproken over samenwerking met VV Nieuw-Roden, maar volgens mij is dat nog niet eens onderzocht. Ik zou het wel logisch vinden als dat gebeurt.”

Hoe nu verder met de manege?

Ondertussen speelt de verhuizing van manege De Hulhorst nog. Morgen neemt het college van burgemeester en wethouders van Noordenveld een besluit over de toekomst van de manege. De vraag is of De Hulhorst moet verhuizen of dat er op de huidige locatie gerenoveerd gaat worden.

Eind februari buigt de gemeenteraad zich over de toekomst van De Hulhorst.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken