donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

25.000 euro boete dreigt voor FrieslandCampina voor lozing afvalwater op locatie Marum

Deel op Facebook

Melkbedrijf FrieslandCampina hangt een boete van 25.000 euro boven het hoofd voor het lozen van vervuild afvalwater. De fabriek in Marum loosde dit water na een storing in mei en augustus 2022.

Daarnaast heeft het concern te laat melding gemaakt van het eerste incident aan de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Zij eist daarom een boete van 25.000 euro, waarvan 5000 euro voorwaardelijk.

De zuivelcoöperatie erkent dat er een storing was in hun interne waterzuiveringsinstallatie. Hierdoor werd op 20 mei in het Oude Diepje vervuild water geloosd. De metingen zijn een dag later bekend en worden dan door een laborant gezien. De medewerker stuurt een verantwoordelijke hierover een mail. De mail wordt pas maandag 23 mei door de beveiligingsmanager gelezen.

‘Ik viel van mijn stoel toen ik dit las’, zegt de rechter hierover. De advocaat van de onderneming erkent dat ‘het protocol niet is nageleefd’. ‘Een mail is in dit geval nooit afdoende, er moet ook een telefoontje worden gepleegd’, zegt de advocaat.

Melding na het weekend

De lozing met het vervuild water stopte op de 21ste mei in de vroege ochtend. Maar een dag later ontdekt een werknemer in de vroege ochtend te hoge nitraatwaarden. Dit incident werd wel gemeld aan de leidinggevende. Toch werden de instanties pas maandag de 23ste geïnformeerd. Het Openbaar Ministerie verwijt het bedrijf een te late melding van deze incidenten. ‘Van zo’n professioneel bedrijf mag je meer verwachten’.

Geen vissterfte

Door de te late melding was het voor het waterschap niet mogelijk om de schade vast te stellen. ‘Er is gelukkig geen vissterfte vastgesteld’, zegt de rechter. Op 9 augustus werd wel op tijd gemeld dat er rechtstreeks vanuit de ketel calcium in het Oude Diepje aan de Noorderringweg werd geloosd. Een inspecteur zag een dag later opnieuw troebel water het diepje instromen. ‘Er was wel actie ondernomen, maar te laat’, zegt de officier van justitie hierover.

Aan de laars gelapt

Het is niet de eerste keer dat het concern is beboet voor deze feiten. FrieslandCampina, met het hoofdkantoor in Amersfoort, heeft bijna 21.000 medewerkers wereldwijd en vestigingen in 29 landen. ‘Lapt FrieslandCampina de regels aan de laars?’ vraagt de officier van justitie zich hardop af. Die toont zich verbaasd dat zo’n grote onderneming op zo’n manier met regels om lijkt te gaan.

Vergunning niet volledig

De zuivelfabriek mag volgens die vergunning op de locatie bij het Oude Diepje uitsluitend hemelwater lozen. En dat is niet gebeurd, vindt de officier van justitie. En is het zuivelconcern strafbaar. De advocaat van FrieslandCampina vindt dat de vergunning die aan het bedrijf in Marum is verstrekt, niet volledig is en de vervolging daarmee de prullenmand in kan. De rechter wil dit grondig onderzoeken. Ze neemt daarvoor tijd tot 27 mei, dan wordt uitspraak gedaan in deze zaak.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken