Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Aardappelteler uit Oldehove beschermt aardappels door bladluis te verwarren

Deel op Facebook

Het ziet er niet echt normaal uit, op een akker van aardappelteler Hilko Bos in Oldehove; zijn land ligt bestrooid met stro. Door dit te doen hoopt hij zijn pootaardappels te beschermen tegen bladluis.

Het gaat om een milieuvriendelijke methode om overdracht van aardappelziekten te voorkomen. ‘De bedoeling is om de luizen, die virusziekten overbrengen, in verwarring te brengen zodat ze de aardappelen niet kunnen vinden’, vertelt Bos.

Minder chemische middelen

Op zijn bedrijf worden ook nog steeds reguliere bestrijdingsmiddelen gebruikt. ‘Maar we zien wel dat er steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen overblijven. We verwachten dat die trend zich doorzet, dus we zoeken nu naar alternatieven. In Oostenrijk en Frankrijk hebben ze met het toepassen van stro al goede ervaringen opgedaan.’

Verdwalen en verwarren

In Nederland worden sinds twee jaar proeven gehouden met deze manier van bladluisbestrijding. De werking is inmiddels bewezen. Maar hóé het werkt, is nog niet helemaal duidelijk, zegt Bos.

‘Eén theorie is dat de luizen het kleurverschil tussen aardappelen en stro niet goed kunnen zien. Ze kruipen in het stro en verdwalen daarin. Een andere theorie is dat ze het stro associëren met herfstkleuren en en dat ze denken: dit zijn afstervende planten, daar valt voor ons niets te halen.’

Wind maakt verspreiding lastig

Deze dinsdagmorgen is Bos druk bezig om stro te verspreiden tussen de aardappelruggen op zijn perceel. Over een tijdje zijn hier groene stroken van het loof van de aardappelplanten en gele van het stro te zien.

‘Het ziet er wel mooi uit’, beaamt de aardappelteler. ‘Maar we zijn nog niet helemaal tevreden, want het is nog best lastig om het stro goed over het land te verdelen. Zeker met die wind erbij. Het stro is erg licht en waait makkelijk weg. We hebben eigenlijk regen nodig zodat het wat zwaarder wordt.’

Voorkomen in kraamkamer

Bos past de nieuwe methode vooralsnog alleen toe op de hoogste klassen van zijn pootgoed. Volgens hem is er niet genoeg stro beschikbaar om het op zijn hele areaal toe te passen, en is dat ‘eigenlijk ook geen doen’.

‘We proberen hiermee nu virusziekten bij de moederplanten te voorkomen, want virussen gaan over op dochterknollen. Dan gaat het dus heel snel. Als je dan luizen in je perceel krijgt, verspreiden ze het van plant naar plant. Dus proberen wij om de druk in de kraamkamer zo laag mogelijk te houden, zodat we de rest van het bedrijf gezond houden.’

Grotere schaal

Nu de testfase voorbij is, wordt de nieuwe bestrijdingsmethode op steeds grotere schaal toegepast. In onze provincie gebruiken dit seizoen zeker 25 aardappeltelers de stromethode, samen goed voor 65 hectare, zegt handelshuis HPZC. Dat heeft samen met Agrifirm het initiatief genomen voor de proeven.

Vorig jaar hebben Hilko en zijn vader Koos de stromethode voor het eerst toegepast op hun bedrijf, samen met moeder Agnes en broer Arjan. De ervaringen waren toen goed, mede door de droge zomer.

‘Maar we zijn nog wel benieuwd wat er gebeurt bij een heel natte zomer of herfst. Of we er dan last van krijgen bij het oogsten. Als dat niet zo is, dan verwacht ik wel dat deze methode meer opgang gaat vinden’, stelt Bos.

Foto: RTV Noord/Steven Radersma

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in