Op donderdag 22 mei is de Monitor Brede Welvaart Groningen 2024 gepresenteerd. Het Sociaal Planbureau Groningen overhandigde het rapport aan Pascal Roemers, gedeputeerde van de Provincie Groningen. De monitor laat zowel positieve ontwikkelingen als aanhoudende uitdagingen zien op het gebied van de Brede Welvaart. Sommige delen van Groningen, zoals Noordoost-Groningen, hebben het nog steeds moeilijk. In vergelijking daarmee doet het Westerkwartier het relatief goed.
Brede Welvaart
Brede Welvaart gaat over de kwaliteit van leven in een regio. Het omvat alles wat het leven waardevol maakt, verdeeld over acht thema’s: welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu. Deze thema’s worden gemeten met zogeheten indicatoren. Het Sociaal Planbureau Groningen volgt deze ontwikkelingen in de hele provincie.
“De Brede Welvaart in Groningen laat een stijgende lijn zien. In alle gemeenten zijn meer positieve dan negatieve ontwikkelingen. Ook Westerkwartier doet het goed”, aldus Femke de Haan, onderzoeker van CMO Stamm.
Trends
De Haan wijst op de (hieronder staande) figuur met trends: de huidige ontwikkelingen. Indien het merendeel van de indicatoren zich goed ontwikkelt, kleurt de gemeente blauw. Ontwikkelt zich een minderheid van de indicatietoren goed, dan kleurt de gemeente oranje. Een hogere score dan 50% duidt op een positieve ontwikkeling, naar een hoger niveau van brede welvaart. In alle Groninger gemeenten is dus min of meer een positieve ontwikkeling te zien. Bij het Westerkwartier is het percentage 65%.

Boven provinciaal gemiddelde
Een volgende figuur (hieronder) toont de verhoudingen naar het gemiddelde van de provincie Groningen. Bij de Gemeente Westerkwartier scoort 74% van de indicatoren boven het provinciaal gemiddelde. De gemeente Groningen komt 47% van de indicatoren boven het provinciale gemiddelde.
Toelichting kleuren: indien er meer indicatoren boven het gemiddelde in de provincie, dan kleurt de gemeente blauw. Indien minder, dan oranje.

Besteedbaar inkomen
Het mediaan (gemiddelde) besteedbaar inkomen in de gemeente Westerkwartier is met € 34.700 het hoogste van de provincie en ligt ook boven het landelijk gemiddelde (€ 34.000). De Haan: “Sinds 2013 zien we een duidelijke stijging, meer recent zien we een kleine dip sinds 2021. Het mediaan besteedbaar inkomen in de gemeente Westerkwartier volgt de landelijke trendlijn.”
Inwoners met een startkwalificatie
Een belangrijke indicator is de startkwalificatie (minimaal een diploma van havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger). De Haan: “Van de beroepsbevolking in het Westerkwartier heeft 76% van de beroepsbevolking in 2023 een startkwalificatie, ten opzichte van 73,6% landelijk en 76% provinciaal. Dit is stabiel sinds 2021.”
Demografie
De bevolking van Groningen verandert. Er is ontgroening (afname jongeren) en vergrijzing (toename ouderen). Dit legt druk op de woningmarkt, gezondheidszorg, voorzieningenniveau, het onderwijs en de arbeidsmarkt. Hierdoor zijn er steeds minder voorzieningen in de buurt en zijn er minder kansen om je te ontwikkelen.
De Haan: “Het patroon van vergrijzing is in de gehele provincie Groningen gelijk aan de landelijke trend: een systematische toename van ouderen en een systematische afname van jongeren. Wel zien we vooral in de gemeenten in het oosten van de provincie vaker een groter aandeel 65-plussers. En daar stijgt dat aandeel ook sneller.”
Zie voor het volledige rapport: https://sociaalplanbureaugroningen.nl/werken-aan-brede-welvaart-in-de-provincie-groningen/