woensdag, juli 24, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

CBS De Borgstee uit Grijpskerk wint met 6.000 ingezamelde apparaten de E-waste Race

Deel op Facebook

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit Noordenveld en Westerkwartier maar liefst 17.985 elektronische apparaten ingezameld. Dat deden de scholieren met behulp van buurtbewoners tijdens de E-waste Race. CBS De Borgstee uit Grijpskerk is met 6.000 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Daarmee winnen ze een schoolreis naar wetenschap- en technologiemuseum Nemo in Amsterdam.


Trotse wethouder

Wethouder Be Schollema is blij met de succesvolle E-waste Race: “De scholieren hebben mijn verwachtingen overtroffen. Dat zij dit samen met de buurtbewoners hebben gedaan, vind ik mooi. Afval is een belangrijk thema voor de gemeente. Wij proberen op allerlei manieren onze economie steeds meer circulair te maken, het recyclen van E-waste is daar een van. Zo zorgen we voor een duurzamere samenleving, waarin consuminderen en grondstofschaarste steeds belangrijker worden.”

E-waste Race
De E-waste Race is een scholenrace waarbij scholen strijden om zoveel mogelijk elektronische apparaten in te zamelen. Dankzij deze inzamelstrijd worden de apparaten hergebruikt en gerecycled, in plaats van dat het terecht komt in de verbrandingsoven. Ook zorgt de race voor een duurzamere kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten. De race ging van start met een gastles waarin scholieren leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. De leerlingen kregen extra punten als ze E-waste lieten repareren.

Buurtbewoners betrekken bij E-Waste

Verder voerden de scholieren ook campagne in de buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten, van citruspers tot dvd-speler, online aanbieden. De leerlingen kwamen deze daarna aan huis ophalen. Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (E-waste) niet gerecycled. Vaak belandt het bij het restafval op blijft het op een zolder of in een la liggen. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan om bewuster om te gaan met hun elektronica.

Tien scholen
Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race:
SLS de Binding, CBS van Panhuys, CBS de Borgstee, De Springplank, CBS de Windroos, CBS Rehoboth, OBS de Flint, OBS de Elsakker, BBS de Verwondering en OBS het Palet.

Initiatief

De E-waste Race Noordenveld en Westerkwartier is een initiatief in samenwerking met Stichting OPEN, WEEE Nederland en PreZero. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde E-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Heeft u nog E-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. In gemeente Westerkwartier kunt u kleinere E-waste apparaten ook tijdens de wekelijkse route van de milieuboer aanbieden.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken