dinsdag, november 28, 2023
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2023 RTV Zulthe

De Kleurexplosie van Fotogroep InFocus bij Rudie Wiersma Fotografie in Zuidhorn

Deel op Facebook

Binnenkort verandert de grote witte muur  van de lokale fotozaak in een ware kleurexplosie. Dan hangen er veertien foto’s gemaakt door de veertien leden van amateurfotogroep InFocus.

‘Kleurexplosie’ is de naam van deze vierde InFocus-expositie in de  winkel van Rudie Wiersma Fotografie. Net als in de voorgaande edities staat in deze expositie de groepsdynamiek centraal. Elke foto geeft iets weer van de visie, techniek en creativiteit van de individuele maker, maar staat ook nadrukkelijk in dienst van het geheel.

Elke foto heeft een specifieke hoofdkleur en de zeven hoofdkleuren komen elk twee keer voor. De uitdaging voor de fotograaf is om de door het lot toegewezen kleur zo overheersend en uitbundig mogelijk in beeld te brengen, en dit binnen het rechtopstaande kader van de lijst. De kleur moet flink aangezet worden zodat als je door je oogharen kijkt de kleur beeldbepalend wordt. Zo vormt elke foto, keurig in het gelid, een onmisbaar element in de zo ontstane explosieve kleurmuur.

Dat lijkt gemakkelijk. Maar doe het maar eens als je voornamelijk landschappen fotografeert en je krijgt de kleur rood toegewezen of als je passie straatfotografie is en je moet iets groens fotograferen. Of als je gewend bent elke foto liggend te maken en je nu gedraaid moet kijken. En wat te doen als je gewoonlijk met een monochrome camera (die alleen zwart-wit beelden maakt) fotografeert….. De uitdaging is dus voor iedereen anders.

De techniek om tot een éénkleurige foto te komen is geheel vrij. Je kunt bijvoorbeeld ver inzoomen op een detail, of je kunt meervoudige  belichting toepassen. Digitaal nabewerken, het gebruik van gekleurd licht of zelfs verf zijn weer andere tactieken. Het komt allemaal voorbij in deze expositie, in een strak stramien. En zo is er een eenheid in verscheidenheid ontstaan. Precies zoals de fotogroep zelf.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken