woensdag, februari 28, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Dreigende sluiting consultatiebureau Oldehove houdt de gemoederen bezig

Deel op Facebook

In Oldehove is onrust ontstaan over de dreigende sluiting van het consultatiebureau in het dorp. Volgens Dorpsbelangen Oldehove is het de zoveelste voorziening die uit het dorp verdwijnt. In een brief naar de GGD Groningen en de gemeente Westerkwartier wordt opgeroepen het consultatiebureau in de Ripperdastede open te houden.

De eerste signalen van de mogelijke sluiting kreeg Dorpsbelangen afgelopen februari van verontruste ouders. In de brief staat dat zij niet meer in Oldehove terecht konden met hun kind, maar naar het consultatiebureau in Zuidhorn moesten. Het zou om een proef van een half jaar gaan.

Vaak afzeggingen

Als reden voor de proef wordt volgens Dorpsbelangen door de GGD en de gemeente aangegeven dat er vaak afzeggingen zijn en dat ouders niet komen opdagen op het afgesproken tijdstip. Volgens Dorpsbelangen heeft de gemeente tegen ouders gezegd dat, als ze dat willen, zij toch in Oldehove terechtkunnen.

Uit brieven zou echter blijken dat een bezoek aan een consultatiebureau alleen kan in Zuidhorn of andere dorpen, maar niet in Oldehove. Dorpsbelangen vindt dat dit indruist tegen de afspraak tussen gemeente en GGD.

Afspraken in Zuidhorn

Paulien (die niet met achternaam genoemd wil worden) uit Oldehove is moeder van een zoontje van bijna zes maanden. Na de geboorte van het jongetje maakte ze afspraken met de GGD voor bezoeken aan het consultatiebureau. ‘Ik heb drie afspraken gemaakt en die zijn allemaal in Zuidhorn. Ik vind dat jammer, want ik had het zo leuk gevonden om met de kinderwagen naar de Ripperdastede te lopen. Het is ook jammer voor de bewoners, want die vinden het leuk als daar baby’tjes langskomen.’

‘Ik heb aan de mensen in Zuidhorn gevraagd of het consultatiebureau nog terugkomt in Oldehove, maar dat wisten ze niet, Ik vind het ook jammer voor het dorp als ook deze voorziening verdwijnt. Ik heb een auto en kan naar Zuidhorn rijden, maar voor andere mensen kan vervoer een probleem zijn. Ik heb vriendinnen die zwanger zijn of net moeder zijn geworden, opgeroepen een mail te sturen naar de GGD, want dit moeten we niet laten gebeuren. Gelukkig is Dorpsbelangen er nu ook mee bezig.’

Volgens Dorpsbelangen heeft sluiting grote gevolgen voor jonge gezinnen in Oldehove, omdat het voor veel ouders niet mogelijk is om met hun kind naar Zuidhorn te gaan. ‘Sommige mensen hebben geen auto tot hun beschikking, of is die vanwege werk niet beschikbaar op het moment dat men een afspraak heeft’, schrijft het bestuur in de brief. Contact met de GGD verloopt moeizaam, zegt Dorpsbelangen, en op vragen komen geen antwoorden.

Leefbaarheid op één

Sluiting van het consultatiebureau is opnieuw een knauw voor de leefbaarheid zegt Dorpsbelangen, nadat eerder al de supermarkt in het dorp sloot. Uit de brief: ‘Voor Dorpsbelangen Oldehove staat de leefbaarheid van ons dorp en de omgeving op de eerste plaats. Oldehove is een kinderrijk dorp. Er bestaan nog twee florerende basisscholen met in totaal 170 leerlingen. Jonge gezinnen zijn er nog volop. Goede en toegankelijke jeugdgezondheidszorg staat voor ons voorop, en dat gaat onder druk komen als dit onzalige plan doorgaat.’

Reactie gemeente Westerkwartier
De gemeente Westerkwartier geeft aan dat wanneer afspraken afgezegd of niet nagekomen worden, er jeugdverpleegkundigen of een jeugdarts op het bureau zitten in Oldehove die dan niet beschikbaar zijn voor andere kinderen.

‘We vinden het als gemeente en als GGD goed altijd kritisch te kijken naar hoe we het personeel het meest efficiënt kunnen inzetten, voor een kwalitatief goede dienstverlening.’ De gemeente heeft een aantal ouders gevraagd of zij het een probleem vinden om naar Zuidhorn te gaan, en op basis van de antwoorden kreeg zij de indruk dat het voor veel ouders niet zo is.

Ouders kunnen via het Afpsrakenbureau nog altijd bellen voor een alternatieve oplossing, als ze niet naar Zuidhorn kunnen of willen. Bovendien gaat de gemeente de afgelopen periode evalueren om te kijken naar passende jeugdgezondheidszorg in Oldehove.

De gemeente heeft Dorpsbelangen en de GGD uitgenodigd voor een gesprek over de inhoud van de brief.

Bron: Rtv Noord

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken