Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2025 RTV Zulthe

Extra waterpomp geplaatst bij de Diepswal in Leek

© Foto's: Evert Buiten / RTV Zulthe
Deel op Facebook

Onlangs is door Waterschap Noorderzijlvest een externe pomp geplaatst bij het opvoergemaal van de Diepswal in Leek. Opvallend, want zo’n twee jaar geleden werd de opvoerbuis naar de stuw al vervangen vanwege scheurvorming. Daarvoor werden toen tijdelijk twee externe pompen ingezet, die na de reparatie weer zijn verwijderd. De pomp van het pomphuis, wat nog altijd de originele pomp is, zou nu dus normaal moeten functioneren.

Het gemaal voert water op vanuit het noordoosten naar het Leekster Hoofddiep, als het waterpeil daar te laag is. Volgens het waterschap is de plaatsing van de externe pomp echter geen reactie op een acute situatie. Er wordt geen extreme droogte verwacht en het waterpeil in het Westerkwartier is op orde. De pomp is dus vooral preventief geplaatst.

Twijfel over juiste reparatie

Een omwonende, die anoniem wil blijven maar aangeeft deskundigen te hebben gesproken, meent een andere oorzaak te weten waarom de externe pomp er nu staat. Volgens hem zijn bij de vervanging van de buis destijds te veel bochtdelen gebruikt en is de buis ook te laag geplaatst, wat de capaciteit van de pomp zou beperken. Ook zouden de berekeningen voor het herstel van de waterdoorvoer destijds niet goed zijn uitgevoerd. De pomp zou daardoor nooit optimaal kunnen werken. Beweringen die om een reactie vragen.

Trillingen

Het Waterschap Noorderzijlvest heeft via een woordvoerder een ander verhaal: “Bij de herstelwerkzaamheden is destijds een verbinding gelegd naar de buitenbuis via een kunststof tussenstuk. Het blijkt dat deze verbinding bij een hoog toerental begint te trillen. Dat is natuurlijk onwenselijk. Om die reden is bewust het toerental van de pomp teruggevoerd. De capaciteit is daardoor minder. Daarom is de externe pomp is er bijgeplaatst, zodat een grotere capaciteit aan water geleverd kan worden als de waterstand te laag is. Het is alleen een maatregel voor deze zomer. Na de zomer wordt er weer gewerkt aan de verbinding in het pomphuis, om de oorspronkelijke pomp weer op maximale capaciteit te kunnen laten werken.”

Berekeningen en de praktijk

Volgens het waterschap kloppen de oorspronkelijke berekeningen voor het herstel destijds weldegelijk, maar blijkt de praktijksituatie toch iets af te wijken. Of de buis inderdaad te laag ligt en of er mogelijk teveel bochtstukken zijn gebruikt, wordt niet bevestigd of ontkend. Wel is duidelijk gemaakt dat de ruimte in de kelder van het pomphuis heel beperkt is, wat een ideale technische oplossing bemoeilijkt.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in