donderdag, april 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Gemeente ruimt weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen op

Deel op Facebook

Gemeente Westerkwartier ruimt verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen op. Een van de eerste stappen is het opruimen van de fietsen die achterblijven in de fietsenstallingen. Vervolgens worden de fout gestalde fietsen opgeruimd. Hiermee wil de gemeente de overlast rond fietsenstallingen aanpakken. Deze aanpak zal voor een opgeruimde aanblik zorgen.

Weesfiets en verkeerd gestalde fiets
Een weesfiets is een (brom)fiets, die vier weken of langer onafgebroken op dezelfde plaats staat. Een verkeerd gestalde fiets is een (brom)fiets, die buiten de fietsenstalling staat.

Aangewezen gebieden
De gemeente heeft gebieden aangewezen waar geen weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen mogen staan. De gemeente plaatst hier borden waarop dit staat aangegeven. Het gaat om de zes zogenoemde Hub-gebieden. Deze gebieden zijn: de stations Grijpskerk en Zuidhorn, de bushaltes en carpoolplaatsen aan de A7 bij Leek en Marum, de bushalte in het centrum van Grootegast en de bushalte aan de Oosterheerdt in Leek. Daarnaast gaat het om de carpoolplaatsen Aduard en Boerakker en de bushaltes Lindensteinlaan Leek en Nienoordsrand Midwolde.

Planning
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente voeren de controles uit in de genoemde gebieden. Zij starten begin juli met het labelen van de weesfietsen. Staan de gelabelde weesfietsen na vier weken nog in de fietsenstalling, dan ruimt de gemeente deze op. Afhankelijk van het resultaat van deze actie, pakt de gemeente in de loop van 2024 de verkeerd gestalde fietsen aan. Als een fietsenstalling vol staat en daardoor fietsen buiten de stalling staan, dan houden de boa’s daar rekening mee.

Fietsenopslag in Leek

De fietsen die de gemeente verwijdert, gaan naar de fietsenopslag bij de gemeentewerf in Leek. De gemeente bewaart de verwijderde fietsen dertien weken. Binnen die periode kan de eigenaar de fiets ophalen bij de fietsenopslag. De eigenaar betaalt hiervoor 25 euro (kosten voor het opruimen). Staat een fiets na dertien weken nog in de opslag, dan verkoopt de gemeente deze. Of de gemeente schenkt de fiets aan een maatschappelijke instelling.

Zie voor meer informatie www.westerkwartier.nl/weesfietsen.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken