Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Hoge aaibaarheidsfactor in Tolbert: ‘They have a little toefje op de kop’

Deel op Facebook

‘Is het nou al-pà-ca of al-paa-caa?’ Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher stelt zich deze levensvraag voor de ingang van een alpacashow in de Hedde Jan Cazemier (HJC) Manege. Normaal het domein van paarden, maar deze keer van lama-lookalikes met hoge aaibaarheidsfactor.

Dat het niet zomaar een show is, blijkt wel uit het aantal alpaca’s dat naar Tolbert is gekomen. 180 in totaal, van ongeveer veertig fokkers uit het hele land. Tijdens de keuring, op poten gezet door Showteam Noord van de Alpaca Association Benelux, worden de dieren door een Amerikaanse keurmeester beoordeeld op hun bouw en vacht.

Alpaca in de prijzen

Als Bosscher z’n microfoon onder de snuit van een van de alpaca’s houdt, spitst die weliswaar z’n oren, maar verder komt er weinig geluid uit. ’t Binnen gain proaters’, concludeert hij, maar dat is Yvonne Rozendaal wel. In de manege staan zij en haar alpaca even volop in de belangstelling nadat haar viervoeter in de prijzen is gevallen.

‘Ze willen allemaal even zien hoe-ie eruitziet’, zegt ze lachend. Rozendaals alpaca viel op bij de jury vanwege z’n prachtige kleur, zo zegt ze. Over waarom ze juist een alpaca heeft, doet ze evenmin geheimzinnig. ‘Het is een way of life’, verklapt ze. ‘Het is wie we zijn, en het is geweldig!.’

Verslaafd geraakt

En zo zijn er nog talloze mensen aanwezig die een glimp willen opvangen van de schattig ogende dieren of zelf alpaca’s houden, zoals de jonge tiener Lente Hol. ‘Het aaien en voeren is heel leuk’, klinkt het.

Douwe Hoeksma noemt zichzelf ook een echte alpacaliefhebber, al is hij een fokker. ‘We gebruiken ze voor de shows. En ze zijn schattig en lief hè?’, glundert hij.

Hans Braas staat ook op de alpacashow en is door het figuurlijke alpacavirus bevangen geraakt. ‘We hadden er twee, dan ga je naar een show en dan raak je verslaafd. We hebben er nu zestien en we krijgen nog eens zeven veulentjes.’, zegt hij, terwijl hij grijnzend knikt met z’n hoofd. En zo’n alpaca-kudde heeft ook voordelen, legt hij uit.

‘Je komt dan een uurtje bij ons op visite voor een picknick of high tea en dan lopen die beestjes tussen je door. Dan krijg je een bekertje voer en dan mag je ze voeren.’

Maar wat is het nou?

Niet alleen de bezoekers van de show zijn goed te spreken over de alpaca’s. Ook Wade Gease, de Amerikaanse keurmeester die speciaal is ingevlogen voor zijn alpacakennis, is onder de indruk. Hij legt uit waarop gelet wordt tijdens de keuring en adviseert ook. ‘Zo proberen we fokkers te helpen om een zo gezond en kwalitatief mogelijke veestapel te produceren’, zegt hij.

Na de verkiezing van de allerbeste alpaca van deze wintershow – de Grand Champion – is het tijd om weer op pad te gaan. Maar wat is het nou: al-pà-ca of al-paa-caa? ‘Al-paa-caa’, zegt een man bij de deur van de manege resoluut. Weet u dat ook weer.

Het originele bericht is te lezen op RTV Noord.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in