De gemeente Westerkwartier onderzoekt drie locaties voor het onderbrengen van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ze wil nog niet zeggen om welke plekken het gaat.
Gemeenten hebben de wettelijke taak om die vergunninghouders (ook wel bekend als statushouders) een woonplek te geven.
In die zogenoemde doorstroomlocaties worden mensen met een vergunning gehuisvest. Ze zullen daar tijdelijk wonen in afwachting van een permanent onderkomen. Het is onduidelijk hoeveel doorstroomlocaties er komen binnen de gemeentegrenzen van het Westerkwartier. Dat hangt af van de hoeveelheid mensen die ondergebracht kunnen worden op één of eventueel meerdere locaties.
Achterstand gaat terug tot 2023
De gemeente loopt achter met het huisvesten van voormalige asielzoekers.
Er zijn meer gemeenten in onze provincie waarbij dat zo is, maar de achterstand gaat in het Westerkwartier terug tot 2023. Omdat de achterstand uit 2023 nog altijd niet is weggewerkt, grijpt de provincie in. Ze gaat ‘helpen’ met het zoeken naar locaties.
Voor april moeten 42 vergunninghouders een ander onderkomen hebben. Op dit moment wonen zij nog in een asielzoekerscentrum. De provincie wil dat de volledige achterstand over het jaar 2023 wordt opgelost. In totaal gaat het om 80 mensen die een vaste woonplaats moeten krijgen.
Tegenstrijdige berichten over geld
Het kabinet moet betalen voor de realisatie van de doorstroomlocaties. De provincie zegt dat de gemeente daar nu duidelijkheid over heeft gekregen vanuit Den Haag.
Maar de gemeente zelf laat weten dat er nog geen duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden. Volgens het Westerkwartier is het beleid van asiel minister Faber (PVV) onduidelijk over de financiële vergoeding van de doorstroomlocaties. Door het uitblijven van duidelijkheid is het maken van plannen een ‘grote belemmering’, stelt de gemeente.
Ter Apel
Het is de provincie er alles aan gelegen om het asielsysteem te laten doorstromen. Hoe meer vergunninghouders in azc’s verblijven, hoe minder plek er is voor nieuwe asielzoekers.
‘In totaal wonen er zo’n 16.000 mensen in een asielzoekerscentrum die geen asielzoeker meer zijn. Dat heeft alles te maken met de verstopte woningmarkt’, zegt commissaris van de Koning René Paas (CDA). ‘Als gemeenten niet aan de taakstelling voldoen, dan blijft het zoals het nu is. En als het dan misgaat en verstopt raakt dan gaat het mis bij ons in Ter Apel’, aldus Paas.
Als het de gemeente niet lukt om voor 1 april de 42 vergunninghouders onder te brengen, dan neemt de provincie die taak over.
Bron: Rtv Noord