zondag, mei 19, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

PET-flesssen en het belang van statiegeld

Deel op Facebook

De afkorting PET staat voor Polyethyleentereftalaat en iedereen kan deze afkorting op flessen zien. Omdat het geen woord is dat we dagelijks wensen uit te spreken, heten het kortweg PET. PET is polyester, een kunststof dat onder verhitting gemakkelijk te vormen is, het is volledig recyclebaar, maar voor het behoud van eigenschappen is in veel gevallen extra bewerking noodzakelijk.

In sommige gemeenten staan speciale bakken voor de inzameling van PET-flessen waarop geen statiegeld zit. De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling maar er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien, in normale vuilnisbakken.

Deze kunststof wordt ingezet voor de productie van een statiegeldfles of een wegwerpfles. Gelukkig wordt in Nederland meer dan 90 procent van de petflessen met statiegeld hergebruikt. De plastic afval in de natuur is een algemeen erkend en groot probleem. Het hergebruik van PET-flessen uit de gracht, oceaan of van de afvalberg klinkt goed. Alleen al in Nederland gaan er jaarlijks 1,5 miljard PET-flessen als drankverpakking over de toonbank. In Nederland zijn zo’n 80% van de mensen voorstander van statiegeld op plastic flessen. Omdat plastic niet vergaat, vormt het een extra groot probleem voor natuur en milieu, de oceanen. Ook op het land vormen flesjes een probleem. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes plastic in hun voedsel terecht komen. Nederlandse bedrijven zijn wettelijk verplicht om maatregelen te nemen gericht op het voorkomen van zwerfafval.

Statiegeld is het enige systeem waarmee gebruikte flessen kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuwe kuntstoff flessen. Met statiegeld worden aanzienlijk hogere inzamel- en recyclingpercentages gerealiseerd. De recyclingcijfers van statiegeldflessen in Nederland (grote flessen: meer dan 90%) liggen significant hoger dan de inzamelcijfers van flessen zonder statiegeld bijvoorbeeld de cijfers in Nederland (kleine flessen: maximaal 58%, waarschijnlijk aanzienlijk lager).

De vraag rijst dus: ”Hoe belangrijk zijn de statiegeldflessen voor duurzaamheid?”

Er is meer dan dringend behoefte aan sector overschrijdende samenwerking van professionals elke gemeente. De ecologische organisaties, stadsontwikkelaars en andere sectoren kunnen om een bijdrage te leveren en samen de strijd tegen het plasticprobleem aan te gaan. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken