Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

‘Combineer huisvesting van Oekraïners met woningen voor Noordenveldse jongeren’

Deel op Facebook

Kunnen ontheemde Oekraïners en Noordenveldse jongeren onder één dak wonen? De gemeente gaat in ieder geval onderzoeken of het mogelijk is deze twee doelgroepen die naarstig op zoek zijn naar een woning, te combineren.

“We merken dat het bij sommige inwoners wel eens schuurt dat we snel extra opvang kunnen regelen, maar het oplossen van het woningtekort, logischerwijs, jaren duurt”, aldus raadslid Casper Colenbrander (Gemeentebelangen), tijdens de raadsvergadering van vanavond.

Positieve bijeffecten

Daarin ging de voltallige raad akkoord met het voornemen om 300 extra plekken te realiseren voor ontheemde Oekraïners. De gemeente verbindt zich daardoor aan de opgave die vanuit de provincie wordt gesteld.

Colenbrander zegt kansen te zien door de tijdelijke huisvesting van Oekraïners te combineren met plekken voor jongeren. “Dat zou kunnen zorgen voor positieve bijeffecten”, denkt hij. “Oekraïners leren de taal sneller als ze samenwonen met mensen die het Nederlands ook machtig zijn, en voor jongeren kan het een levenservaring zijn.”

Motie

Daarbij tekent het raadslid aan dat hij bij een rondgang onder jongeren ‘gemengde geluiden’ hoorde. “Maar het is het onderzoeken waard, denk ik.”

Die mening is ook de fractie van D66, PvdA/GroenLinks en ChristenUnie toegedaan, die de motie vreemd aan de orde van de dag mee indienden.

Wil de jongere dit?

De combinatie roept ook vragen op. Nanda Emmens (VVD) werkte eerder in een asielzoekerscentrum en zag dat mensen met een trauma soms heftig reageerden op lichtinvallen of hard geluid. “Gaat samenwonen met jongeren dan wel samen? Dat moet je eerst onderzoeken.”

Albert Nieuwenhuis (Lijst Groen Noordenveld) wil weten of jongeren het überhaupt zien zitten. “Wat willen zij zélf? Is dat onderzocht?”

Van tijdelijk naar permanent

Dat is het niet, maar de ingediende motie moet daarvoor juist de aanzet zijn, aldus Colenbrander. Bovendien zou deze combinatie alleen voor jongeren zijn die zelf ook met Oekraïners samen willen wonen.

“Ik zie in deze motie juist een kans”, aldus Geranda de Haan-Roggema (ChristenUnie). “Als de opvang van Oekraïners straks helemaal niet meer nodig is, zou je moeten kijken of de woningen permanent beschikbaar kunnen worden gemaakt voor jongeren.”

Praktische zaken

Verantwoordelijk wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks) neemt de motie – die met 13 stemmen voor en 6 tegen werd aangenomen – ter harte, maar ziet nog wel wat praktische bezwaren. “De opvanglocaties die we straks bekendmaken, hebben een bestemming voor een tijdelijke opvanglocatie en geen vaste woonbestemming. Daarnaast zou je daarover in gesprek moeten met de omgeving, want dat zou betekenen dat ze voor een langere tijd bewoning in de buurt krijgen.”

De gemeente gaat nu onderzoeken of de voorgestelde combinatie tot de mogelijkheden behoort. Daarbij wordt ook gekeken naar de financiering van het plan, die in het geval van Oekraïne-opvang volledig bij het Rijk ligt. “Wie gaat de huur innen van de jongeren? Doen wij dat of moet daar een woningcorporatie aan te pas komen. Dat gaan we allemaal uitzoeken, maar ik kan hier mee verder”, aldus Wekema.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in