donderdag, april 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Nieuwe activiteit bij serie Muziek in d’Olle Buurt

Deel op Facebook

Op zaterdag 23 maart vanaf 13.30 uur organiseert de Stichting Vrienden van de Tolberter Kerk een nieuwe activiteit: een informele Orgelspeelmiddag, waarbij de beide orgels in de kerk centraal staan.

Orgelkenner Victor Timmer vertelt meer over het door H.H. Hess gebouwde kabinetorgel. Het is een huisorgel, waarvan de pijpen verborgen zitten achter de deuren van de bovenkast. Wat een schuine schrijfklep lijkt, is in werkelijkheid de klep die de speeltoetsen verbergt. En achter de luiken van de onderkast, lijkend op drie laden, zit de windvoorziening.

Leerlingen van orgeldocent Jellegeert Postma gaan daarna bij toerbeurt het orgel bespelen.

Na de pauze herhaalt dit programma zich bij het orgel dat door P. van Oeckelen is gebouwd. Het werd 157 jaar geleden, op 17 maart 1867 in gebruik genomen. Het heeft één klavier en omdat de kerk meestal weinig geld had, zijn er in de loop der tijd nauwelijks veranderingen uitgevoerd en bleef het orgel grotendeels in oorspronkelijke vorm bewaard. Wel zijn de kleuren enkele keren aangepast, maar bij de laatste restauratie zijn deze zoveel mogelijk teruggebracht in de originele staat. Opvallend zijn de gietijzeren ruitwerkvullingen onder het front en de bekroningen, bestaande uit samengebundelde muziekinstrumenten. Toen rond 1900 een vlak plafond in het schip werd aangebracht, is de bekroning van de middentoren, waarschijnlijk een lier, echter spoorloos verdwenen.

Ook op dit fraaie instrument zullen aansluitend orgelleerlingen hun muzikale kunsten vertonen.
De organisten zijn: José Brandt (Leens), Gjildert van der Velde (Bakkeveen), Simon Schoon (Kollumerzwaag), Betsy Dieleman (Kommerzijl), Henk Koning (Grootegast) en Dré Kruizinga (Beilen, o.v.b.).

De Orgelspeelmiddag is gratis te bezoeken, al wordt een vrije gift op prijs gesteld.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken