Verschillende raadsleden en twee collegeleden van Westerkwartier hebben meegelopen in de Vrouwenmars1945. Zij deden dat vanaf de Rieks Sennemabrug over het Van Starkenborghkanaal in Noordhorn naar De Nieuwe Wierde in Grijpskerk.
Precies 79 jaar na de bevrijding van de 116 gevangen vrouwen werd voor de vierde keer de herinneringswandeltocht Vrouwenmars1945 gehouden.
In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. De Duitse bezetter besloot, in het zicht van zijn overgave, deze vrouwen te evacueren. De gevaarlijke en angstige tocht trok drie nachten lang door Drenthe richting Groningen. Uiteindelijk kwam de bevrijding bij Grijpskerk.
Vorig jaar legde de herinneringstocht het deel af van Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Dit jaar werd de tocht gelopen van het Huis van Bewaring naar Grijpskerk.
Enkele raads- en collegeleden liepen de tocht mee van de Riek Sennemabrug in Noordhorn naar Grijpskerk. Met de keuze voor de Riek Sennemabrug wordt deze naamgever uit Zuidhorn geërd: zij was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, werd gevangen gezet in Westerbork en liep uiteindelijk in april 1945 ook de vrouwenmars.
Raads- en collegeleden van Westerkwartier doen met hun project “Brein & Bast” regelmatig mee aan activiteiten in een van de dorpen van Westerkwartier. Eerdere activiteiten waar ze aan meededen, waren de Kerstwandeling in Sebaldeburen en de Spelletjesavond in het Grijpskerker Bakkerscafé. Zo doende zijn raads- en collegeleden op ongedwongen wijze benaderbaar. Tegelijkertijd wordt extra aandacht gegeven aan de betreffende activiteit. De raadsleden die dit keer van de partij waren: Mark Veenstra (PvdA), Anneke Laan (Sterk Westerkwartier), Emil Klok (GroenLinks), Arina Havinga (CU), Reinette Gjaltema (CDA) en Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks). Van het college liepen mee: wethouder Hans Haze en burgemeester Ard van der Tuuk.