zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Schatten op Nienoord – De Mailbox

© Gert van der Velde / Lourens, vrijwilliger gidsen bij Museum Nienoord
Deel op Facebook

Elke week staat er een schat centraal uit de collectie van Museum Nienoord. Deze week vertelt onze vrijwilliger Lourens over zijn favoriete collectiestuk. Lourens geeft als gids rondleidingen door het museum. Zijn schat is een voorwerp wat de meeste mensen bekend voor zal komen, namelijk een mailbox!

Mijn schat in Museum Nienoord is de mailbox. Een mailbox? Ja, maar niet die van de computer of die naast je huis staat.

Al meer dan vijftig jaar staat er in het depot van ons museum een metalen mailbox. Wat ik hier zo leuk aan vind, is het achterliggende verhaal. Bijna iedereen kent het woord ‘mailbox’, maar de meeste mensen weten niet dat het oorspronkelijk uit de rijtuigwereld komt. Er werden waardevolle dingen, brieven of documenten in vervoerd.

De mailbox is uitgerust met een verborgen slot en ook met kettingen om de kist vast te maken aan het rijtuig. Dit was voor de bescherming van de inhoud, zodat struikrovers er niet mee vandoor gingen. Op afgelegen paden waar de rijtuigen langs moesten, konden zij zomaar op de loer liggen.

Ook kon de mailbox worden meegenomen in een postkoets. De naam ‘postkoets’ betekent niet – zoals de naam doet vermoeden – een rijtuig voor het rondbrengen van post. Het rijtuig reed van post naar post oftewel van halte naar halte, vandaar de naam.

De mailbox gaat dus een hele tijd terug in de tijd en daarom noem ik het: mijn schat, mijn vrouw weet ervan!

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken