zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Schatten op Nienoord – Den Lusthof van het Cureren der Peerden

© Ger van der Velde / Ineke, vrijwilliger collectie en tuigenkamer bij Museum Nienoord
Deel op Facebook

Elke week staat er een schat centraal uit de collectie van Museum Nienoord. Deze week vertelt onze vrijwilliger Ineke over haar favoriet. Ineke helpt in museum met het conserveren van de tuigen en zadels. Ook weet ze ontzettend veel over de geschiedenis van paarden. Haar schat is een uniek exemplaar in de Nederlandse paardengeschiedenis!

Voor mij is het waardevol dat eeuwen geleden men het paard al goed wilde behandelen en dat er boeken werden geschreven over hoe dit het beste kon gebeuren. Een soort ode aan het paard!

Het boek Den Lusthof van het Cureren der Peerden, uitgebracht in 1686, is een voorbeeld van een boek over het verzorgen van paarden. Er wordt geschreven over het onderhouden van en de gezondheid van paarden. Het boek was bedoeld voor hoefsmeden, koetsiers, voerlieden en landlieden. Zij konden hierdoor kennis opdoen over de gebreken en ziekten bij paarden.

Paarden waren lange tijd noodzakelijk voor het vervoer van personen en goederen. Ook in de zeventiende eeuw was dit het geval. Het was dus belangrijk om de dieren gezond te houden en te behandelen.

Het boek is geschreven door Jacobus de Smet en is erg zeldzaam. Het is één van de eerste boekjes over paardenzorg dat in het oud-Nederlands is verschenen. In totaal zijn de boekjes maar vier keer herdrukt. De eerste druk die Museum Nienoord in het bezit heeft, is dus echt een schat. Hopelijk kan het een plekje krijgen in een tentoonstelling.

Met zo’n oud boek moet voorzichtig worden omgegaan. Het is daarom fantastisch dat er een digitaal exemplaar te lezen is bij Museum Plantin-Moretus (België).

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken