vrijdag, februari 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Wat ziet een kunstenaar als ie naar Roden kijkt?

Deel op Facebook

Hij of zij ziet het oude dorp. De kerk op de Brink, en Havezathe Mensinghe. Vele malen afgebeeld, en nu in Kunstencentrum K38 te zien door de ogen van Jan Ernst Douma. Ook het bos, de heide en de weidse Onlanden zijn heerlijke onderwerpen om te schilderen. Dat vond de Jonker van Mensinghe, C.W.J. Kymmell, honderd jaar geleden al. Coen Vunderink zag het bijzondere licht in het bos, en Arien de Groot zag er de zomerse warmte. Lonia Schölvink laat er ruiters draven. Fokko Rijkens geniet dagelijks van zijn Onlanden. Zelfs de Gasopslag bij Langelo was een schilderij waard, vond Jelly van den Bosch.

Maar ook àndere zaken dan het landschap zijn interessant om te schilderen. Dat bewijst deze tentoonstelling.

Voor Angelien Coco Martin was de bijzondere winkel van De Wit in de Kanaalstraat, ècht iets van Roden.

Deze winkel is sinds mensenheugenis de plek waar klusser en kunstenaar voor elk technisch probleem een oplossing zoekt en vindt. Zij portretteerde Cor in zijn ‘kantoor’.  

In de afgelopen halve eeuw is het dorp als het ware ontploft. Rond de oude kern kwam uitbreiding na uitbreiding.  Bomenbuurt, Verzetstrijdersbuurt, Kastelenbuurt. Rodenveld I en II. Het houdt niet op.

Maxelant Harmsze heeft het allemaal gezien. De bouwtekening van haar huis uit 1972  werd  materiaal van haar Möbius-vormig objecten. Gelukkig blijft Roden een Groen dorp. Er kwamen niet alleen huizen, maar ook heel veel bomen.

De blik van Oleysia Liashova, die al anderhalf jaar hier woont en werkt, gaat niet naar haar omgeving. Zij heeft heimwee. Haar zijdeschilderijen staan vòl met symbolen uit haar eigen land, Oekraïne, die hoop verbeelden.

Natúúrlijk zijn er ook Hunebedden. Van Tiny Spoelder- Migchelsen, en van Jannie Hiskes. Al worden de hunebedden in haar vierluik steeds abstracter…

Maar het blijft in deze tentoonstelling niet bij deze twaalf kunstenaars. Er zijn er nog vijf-en-twintig. Allemaal kunstenaars met diepe of minder diepe ‘roots’ in Roden. Zij laten abstract werk zien, en beelden en textiel.

Alleszins de moeite waard zelf te gaan kijken. 

Kunstblik op Roden,

22 juli t/m 20 augustus, 2023

Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, 9301LT Roden

Woensdag t/m zondag van 13-17 uur

Entree € 2,- tot 18 jaar gratis. www.kunstencentrumk38.nl en www.verkuno.nl

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken