dinsdag, april 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Een simpele schuur of een groepsverblijf in Peize? ’Noordenveld houdt zich blind’

Deel op Facebook

Een brandbrief van een grote groep omwonenden ten spijt, eigenaren van een perceel aan de Langbroek in Peize hoeven de bouw van een schuur niet stil te zetten.

De eigenaren van het perceel zouden uiteindelijk een groepsaccommodatie en twee appartementen willen bouwen, maar hebben hier geen vergunning voor. De gemeente Noordenveld stelt niet op de hoogte te zijn van deze plannen.

Daarom mag de schuur vergunningsvrij gebouwd worden. Dat bevestigt ook de Noordenveldse bezwarencommissie, die de bezwaarmakers ongelijk geeft.

Onbegrijpelijk, vinden die bezwaarmakers. Vooral omdat zij door de eigenaren van het perceel op de hoogte zijn gebracht van hun plannen. Die liegen er niet om. De eigenaren geven duidelijk aan dat zij uiteindelijk een groepsaccommodatie aan de Langbroek willen starten.

Geen aanvraag

Wethouder Robert Meijer (VVD) zegt ‘die geluiden te kennen’. “Toch is er bij de gemeente nooit een aanvraag gedaan voor de bouw van een groepsaccommodatie. Dus kunnen we daar ook geen oordeel over vellen.”

Wél geeft hij aan dat er geen recreatieve bestemming op het perceel zit en die er in principe ook niet komt. “Dan zou er een aanvraag moeten komen, maar die ligt er niet.”

‘Niet zomaar een schuur’

Uit stukken blijkt dat meerdere afdelingen op het gemeentehuis in Roden van de plannen op de hoogte zijn. Dat steekt bij omwonenden, die vinden dat de gemeente zich blind toont voor duidelijke signalen.

Volgens hen willen de eigenaren duidelijk meer dan alleen een schuur bouwen. “In het gebouw zitten meerdere glazen buitendeuren, meerdere binnendeuren, grote raampartijen en een glazen schuifpui voor de groepsruimte”, zegt een bewoonster.

“Verder zijn er meerdere toilet- en doucheaansluitingen aanwezig. Het gebouw is verdeeld in twee appartementen en een groepsruimte. Momenteel zijn de eigenaren druk aan het afbouwen.”

IJverige ambtenaar

De gemeente blijft volhouden van niets meer dan een schuur te weten. Handhavingsverzoeken werden tot op heden in de wind geslagen. “Bij ons is alleen een balieaanvraag bekend”, zegt wethouder Meijer. Maar uit door omwonenden opgevraagde documenten blijkt dat er intensief contact is geweest tussen eigenaren en de gemeente.

Volgens Meijer is dat het resultaat van de ‘ja, tenzij-houding’ van de gemeente Noordenveld. Dat wil zeggen: de gemeente denkt vanuit een positief antwoord, tenzij het echt niet kan. “Een ijverige ambtenaar heeft meegekeken wat kan en wat niet. Dat wil niet zeggen dat de vraag het niveau van balieaanvraag is ontstegen.”

Waar is de raad?

Oftewel: zolang er geen vergunningsaanvraag voor recreatie is, ziet Noordenveld geen reden om te kijken naar de schuur. Daarnaast zou de schuur illegaal gebouwd zijn en dus niet vergunningsvrij mogen worden afgebouwd, aldus de omwonenden en hun advocaat.

Ook hier gaat de bezwarencommissie aan voorbij. Omwonenden geven aan ’totaal verbijsterd te zijn’. “Ze doen niets met onze onderbouwing, en weerleggen onze argumenten niet.”

Opmerkelijker vinden omwonenden de apathische houding van de gemeenteraad. Lijst Groen Noordenveld stelde weliswaar begin juni nog vragen, andere partijen houden zich afzijdig.

De omwonenden beraden zich ondertussen over juridische stappen.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken