zaterdag, maart 2, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Groninger gemeenten minst ruimhartig met Energietoeslag 2023

Deel op Facebook

 Ook dit jaar komen veel Groningers in de knel door hun torenhoge energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen.

De voorwaarden verschillen enorm per gemeente, blijkt uit onderzoek van Independer. Ten opzichte van andere provincies, hebben Groningse gemeenten het vaakst een strenge inkomensgrens. Inwoners die iets hogere inkomsten hebben, kunnen hierdoor buiten de boot vallen.

De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120% van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen en 29,2% van de Nederlandse gemeenten doet dit ook. Huishoudens met een iets hoger salaris hebben hier ook recht op de volledige energietoeslag. 

In Groningen gebeurt dit minder vaak: hier heeft slechts een gemeente, namelijk Midden Groningen een (iets) ruimere inkomensgrens dan de door de regering aanbevolen richtlijn.

Haast met aanvragen in Westerkwartier en Pekela

Heb je recht op de energietoeslag 2023 en wil je de tegemoetkoming aanvragen? In twee gemeenten moet je er snel bij zijn. De aanvraagprocedure sluit in Westerkwartier en Pekela namelijk al op 31 december dit jaar. Na deze datum is het niet meer mogelijk om aanspraak te maken. 

In andere gemeenten krijgen inwoners ruimer de tijd om de energietoeslag over 2023 aan te vragen: soms kan dit zelfs tot 30 juni 2024.

Benieuwd hoe het precies zit in jouw gemeente? Check dan hier het onderzoek van Independer. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken