dinsdag, juni 25, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Basisschool in Norg hoopt op nieuwbouw op zelfde plek

Deel op Facebook

Als het aan het bestuur van OBS De Hekakker en de gemeente Noordenveld ligt, wordt de school herbouwd op dezelfde plek. Omwonenden tonen zich positief over dit plan.

Dat bleek vanavond tijdens een bijeenkomst in de school die werd gebouwd in 1979. Omdat het gebouw sterk verouderd is en er bovendien sprake is van lekkage, is nieuwbouw hard nodig. De gemeente hoopt in 2024 te kunnen beginnen van een nieuw kindcentrum, waarbij ook plek is voor een kinderopvang.

Goede buren

De gemeente en architectenbureau DAAD uit Beilen komen in aparte onderzoeken tot dezelfde conclusie, namelijk dat herbouw op dezelfde plek aan de Schoolstraat de beste optie is. De Brinkhof, de Brinkhofweide, de Kamplaan en voetbalvereniging GOMOS werden ook onderzocht. 

Schooldirecteur Han Kemker is blij met de uitkomsten. Hij zag een school bij multifunctioneel centrum De Brinkhof – met zicht op de begraafplaats – niet zitten. “We vinden de huidige locatie, de meest geschikte. Het is een rustige locatie met sociale veiligheid. Oftewel: er wordt door de buurt op de school gelet en ik denk dat we een goede buur zijn.” 

‘Brinkhofweide kan jaren duren’

Nieuwbouw aan De Brinkhofweide zou volgens Rob Hendriks van DAAD Architecten misschien wel de meeste mogelijkheden bieden. “Maar dan zit je met een wijziging van het bestemmingsplan die jaren kan duren, terwijl je op korte termijn iets met de huisvesting van de school moet.” 

Daarnaast vormt de nabijgelegen supermarkt volgens Hendriks dan een probleem. “De route, bij de supermarkt langs, is in combinatie met een school erg lastig.”

‘Samenhang met Dorpsplan mist’

De boodschap dat de school en de gemeente het gebouw het liefst herbouwd zien worden, viel in goede aarde bij ouders en omwonenden. “Hier hoopten we al op”, zegt een ouder na tijd.

Vanuit de Belangenvereniging Norg werd er een kritische kanttekening geplaatst. Volgens voorzitter Gerard Meijering is het plan niet breed genoeg. Hij zag liever dat er meer samenhang zou zijn met het in 2021 geschreven ‘Dorpsplan Norg‘. “Verder heb ik gehoor dat het Dr. Nassau College langer in Norg blijft dan tot de zomer van 2024.”

Ingewikkeld

Dat laatste zou een flink probleem opleveren in de tijdelijke huisvesting van de basisschool. Als de nieuwe school gebouwd wordt, moeten de leerlingen tijdelijk elders onderdak krijgen. Het makkelijkst zou zijn om de leerlingen dan tijdelijk in de aanpalende middelbare school te huisvesten.

De afdeling van het Dr. Nassau College heeft plannen te verhuizen naar Assen, maar die verhuizing is uitgesteld tot de zomer van 2024. Een geschikt onderkomen in Assen werd namelijk niet gevonden. “Voor dit proces is het ingewikkeld dat het Dr. Nassau College langer in Norg blijft”, beaamt wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen).

Noodlokalen niet wenselijk

Om nog enkele jaren door te kunnen op de huidige locatie, wordt binnenkort onderzocht of het dak flink gerenoveerd kan worden. “Dat zou lucht geven”, zegt Ipema. “Blijkt het niet te lukken, dan zit je vast. Dan zal je waarschijnlijk met noodlokalen moeten gaan werken.”

Dat laatste gebeurde ook bij OBS De Markt in Roden. Naast dat het een kostbare aangelegenheid is – in Roden kostte de tijdelijke huisvesting 10.000 euro per maand – komt het de kwaliteit van het onderwijs volgens Ipema niet ten goede.

De gemeente en school willen binnenkort nog verder met de omgeving in gesprek over de locatiekeuze. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad van Noordenveld om hier een klap op te geven. Dat besluit wordt nog voor de zomer van 2023 verwacht. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken