woensdag, mei 29, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

De Nieuwe Rentmeester: nog voor de zomer groot plan voor Veenhuizen

Deel op Facebook

Voor de zomer wil De Nieuwe Rentmeester met een totaalplan komen voor het vastgoed in Veenhuizen. Directeur Bas Morsink hoopt vooral ‘nieuwe kolonisten’ naar het dorp te lokken, die het verhaal van het dorp versterken.

Ruim drie maanden is Morsink nu directeur van De Nieuwe Rentmeester. De stichting is in het leven geroepen om meer dan tachtig monumentale panden in Veenhuizen te onderhouden en te ontwikkelen. Een aanzienlijk deel van die panden is sterk verouderd, waardoor opknappen en verduurzamen een monsterklus kan blijken. “Er zijn een aantal panden die alleen te redden zijn door er een andere bestemming op te zetten”, denkt Morsink. “Daarin ligt een taak voor ons, de gemeente Noordenveld én de provincie Drenthe. Er moet iets gebeuren.”

Pand en land terugvragen

Die conclusie trekt Morsink dus na een kwartjaar in Veenhuizen. Momenteel werkt hij met de stichting aan een totaalplan voor Veenhuizen. Het gaat daarbij om veel meer dan alleen vastgoed. “Pas als we weten wat we met het gebied willen, weten we wat we met het vastgoed moeten doen.”

Langzaamaan krijgt Morsink naar eigen zeggen een idee van wat er moet gebeuren in het dorp. En dat is nogal wat, geeft hij toe. “Om te beginnen moeten we een aantal panden en stukken land die van ons zijn, terugvragen aan mensen die er nu gebruik van maken.”

Omdat er in twintig jaar volgens Morsink ‘eigenlijk niets’ is gebeurd, hebben mensen links en rechts meer vrijheid genomen. “Er is bijvoorbeeld iemand die paarden heeft lopen op een stuk grond van ons.”

Clusters

Verder is De Nieuwe Rentmeester bezig huurovereenkomsten ‘op te schonen’. “Daarom zoeken we ‘nieuwe kolonisten’, zoals ik ze graag noem”, zegt Morsink. “Ondernemers of partijen die zich hier graag vestigen en iets toevoegen aan het verhaal van Veenhuizen.”

Het liefst ziet de geboren Tukker dat er verschillende clusters in het dorp ontstaan. “Een cultuur- en toerismecluster bijvoorbeeld.”

‘Je moet door’

Daarvoor is samenhang van groot belang en juist dát mist Morsink nog wel eens. “Samenhang onder ondernemers, maar ook onder inwoners. Je hebt heel duidelijk de mensen in het dorp die hier al woonden en zij die hier nieuw komen. Dat maakt het soms lastig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Morsink weet dat het onmogelijk is om Veenhuizen als geheel één kant op te laten bewegen. “Als je 70 à 80 procent van het dorp achter je plannen kunt krijgen, mag je al tevreden zijn”, denkt Morsink hardop. “Uiteindelijk moet je ook gewoon iets doen, er moet wat gebeuren. Soms stoor ik mij eraan dat de gemeente tot in den treure met mensen in gesprek wil blijven, om iedereen maar tevreden te krijgen. Je moet door.”

Maallust aan de gang in Verenigingsgebouw

Met meer dan tachtig monumentale panden in beheer, heeft stichting De Nieuwe Rentmeester een dagtaak aan onderhoud. “De twee kerken in Veenhuizen zullen in ons beheer blijven”, zegt Morsink. “Maar voor veel andere panden zoeken we een bestemming. Ik zou het mooi vinden als wij straks in de pastorie komen te zitten, zodat we als De Nieuwe Rentmeester wat zichtbaarder worden.”

Voor het Verenigingsgebouw is reeds een beheerder gevonden. Bierbrouwerij Maallust gaat onder de vlag ‘Maallust Horeca en Events’ met het gebouw aan de gang. “Ze zullen eerst op grotendeels dezelfde manier draaien als nu, met bijvoorbeeld huwelijken en activiteiten voor het dorp. Maar ze zullen zelf ook evenementen gaan organiseren.”

Het liefst ziet Morsink dat De Nieuwe Rentmeester hulp krijgt van enkele enthousiastelingen uit de omgeving van Veenhuizen. “We moeten bouwen aan een vrijwilligersorganisatie voor hand- en spandiensten”, zegt hij. “Ook omdat er vanuit het dorp nog zó veel verhaal te vertellen zijn. Een groot gedeelte is simpelweg nog niet verteld en dat is jammer.”

‘Boeien en bouwen’, dat is wat Morsink betreft het motto van De Nieuwe Rentmeester. “Wij moeten – in die relatief korte periode dat wij in Veenhuizen zijn – waarde proberen toe te voegen aan het dorp en het verhaal.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken