Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Droom komt uit: telescoop onderweg van Dwingeloo naar Roden

Deel op Facebook

Na meer dan 25 jaar keert de telescoop terug in de Sterrenwacht in Roden. Vanochtend ging het gevaarte, met een gewicht van 1,8 ton, op transport.

De telescoop stond de afgelopen jaren te versloffen in het voormalige Planetron in Dwingeloo. In 1996 ging de telescoop die kant op, toen de Sterrenwacht in Roden sloot. De Sterrenwacht diende jarenlang als onderzoeksgebouw van de Rijkuniversiteit Groningen.

Monumentaal pand

Wim Verkaik, sinds midden jaren negentig eigenaar van de Sterrenwacht, vond de verhuizing van de telescoop wel prima. Tot een paar jaar geleden. “De Sterrenwacht is een monumentaal pand, gebouwd rondom deze kijker. Dan vind ik dat hij ook weer terug moet.”

Daarom bereidde Verkaik de terugkeer al een tijdje voor. Dat heeft vooral logistiek nogal wat voeten in de aarde. Zo moet er een dieplader aan te pas komen voor het vervoer en wordt het gevaarte met een speciale kerkkraan straks op zijn plek gezet.

Plannen voor appartementen in de voormalige Sterrenwacht liepen vertraging op. “De focus kwam natuurlijk hier op te liggen. Dan moeten de appartementen maar even wachten”, concludeert Verkaik.

Best geschrokken

Volgens Verkaik was de telescoop, met een spiegel van 60 centimeter doorsnee, lange tijd de ‘grootste kijker van Nederland’. “Internationaal gezien is het een telescoopje van niks, maar daar ga ik niet meer over wedijveren. Voor Nederlandse begrippen was dit iets fantastisch.”

Het is nog maar zeer de vraag of de telescoop het nog daadwerkelijk doet. “Toen we anderhalf jaar geleden de telescoop bekeken, zijn we best geschrokken”, zegt Verkaik. “We zagen veel roest. Bovendien is het een telescoop uit de jaren vijftig met technologie uit de jaren vijftig. Als hij het nog doet, is het een klein wonder.”

Wubbo Ockels

Dat de Sterrenwacht in Roden barst van de historie, mag duidelijk zijn. Zo kreeg ruimtevaarder en natuurkundige Wubbo Ockels er nog les. “Hij volgde hier als bijvak sterrenkunde”, weet Verkaik.

Voor de Rijksuniversiteit Groningen is de Sterrenwacht dan ook een belangrijk gebouw geweest. “Er is veel onderzoek geweest hier. In dit pand is echt geschiedenis geschreven. Dat is onvoldoende bekend bij de Rodense en Noordenveldse bevolking. Ook in Groningen trouwens.”

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in