zaterdag, juni 22, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

ECN: ‘Trek vergunning Ankehaar Solar rondom zonnepark Zuidvelde in’

Deel op Facebook

Ankehaar Solar – het bedrijf van de gebroeders Janssen uit Zuidvelde – zou geen vergunning moeten krijgen voor de bouw van een zonnepark. Dat vindt Energiecoöperatie Noordseveld, die samenwerkt met twee andere ontwikkelaars van het park.

Energiecoöperatie Noordseveld (ECN) werkt aan de verduurzaming van de gemeente Noordenveld en is om die reden betrokken bij het zonnepark bij Zuidvelde. Zij zijn betrokken bij de invulling van het ‘lokaal eigendom’, wat inhoudt dat leden uit de buurt mede-eigenaar zijn van het zonnepark. Op die manier profiteert ook de omgeving van het park. De gemeente Noordenveld heeft bepaald dat er gestreefd moet worden naar 50 procent ‘lokaal eigendom’ van het park.

Politieke keuze

ECN regelt dat lokale eigendom voor Chint Solar en TP Solar. Maar Ankehaar Solar ECN werken niet meer samen, omdat de gebroeders Janssen niet willen dat inwoners ‘door gedwongen winkelnering’ worden veroordeeld tot ECN.

“Ankehaar Solar wil al langer niet door met ons, maar we komen nu met een statement omdat de gemeente Noordenveld zich niet aan de spelregels houdt die we hebben afgesproken”, zegt Jeroen Niezen namens ECN. “Ankehaar Solar heeft de samenwerking met ons eenzijdig verbroken, op motieven die voor ons onbekend zijn. Ze willen niet langer samenwerken en zijn dat ook niet verplicht. Maar ze komen niet met een alternatief om het lokaal eigendom handen en voeten te geven.”

Dat de gemeente Noordenveld desondanks wel een vergunning afgeeft aan het bedrijf van de gebroeders Janssen, kan Niezen niet rijmen. “Het strookt niet met het beleid van de gemeente rondom zulke plannen. Dit is een politieke keuze, die wij niet steunen.”

Leugens

Bart Janssen van Ankehaar Solar geeft een andere voorstelling van zaken. “Het is namelijk niet zo dat wij de samenwerking met ECN hebben opgezegd, dat is pertinent onwaar.”

Volgens Janssen heeft ECN juist het vertrouwen in Ankehaar Solar opgezegd. “Dat deden zij afgelopen jaar per brief. En dan is er geen weg meer terug.”

Alternatief

Broer Jannes is verbaasd dat ECN nu een oproep doet aan de gemeente om geen vergunning af te geven. “We willen juist een zonnepark realiseren waarin de omgeving centraal staat”, zegt hij. “Samen met de omgeving willen we invulling geven aan het lokaal eigendom. Dit kan op individuele basis maar ook collectief. Als omwonenden of inwoners van de gemeente Noordenveld zich willen verenigen in bijvoorbeeld een stichting of een vereniging, dan werken we hier graag mee samen.”

Janssen zegt een alternatief te willen bieden voor Energiecoöperatie Noordseveld, wat op dit moment de enige energiecoöperatie van Noordenveld is. “Gezien de eerste reacties, denken we dat hier behoefte aan is.” Geheimzinnig zijn de gebroeders ook niet over deze vorm van lokaal eigendom. “Alles is namelijk keurig op onze site terug te lezen.”

Janssen zegt het statement van ECN te betreuren. “Dit komt de ontwikkeling van het zonnepark en de energietransitie niet ten goede. Het is alleen bedoeld om de raad in verwarring te brengen.”

Aandelen

Wethouder Kirsten Ipema vindt het ook jammer dat ECN nu met dit statement naar buiten komt. Volgens haar hebben de gebroeders Janssen een prima manier gevonden om zelf het lokaal eigendom te regelen. “Zij geven de directe omgeving gratis aandelen. Wie wat verder weg woont, moet er wel voor betalen. De aandelen kunnen individueel worden uitgegeven, maar ook collectief zodat er een eigen coöperatie kan worden gestart.”

Mocht de 50 procent lokaal eigendom niet worden gehaald, dan zijn er volgens de wethouder nog enkele ’terugvalopties’. “Dat zou bijvoorbeeld door een omgevingsfonds kunnen worden opgevangen. Ankehaar Solar zou de gemeente dan betalen en de gemeente moet dan zorgen dat het geld in de omgeving wordt besteed. Maar idealiter worden er genoeg aandelen uitgegeven om die 50 procent te halen.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken