vrijdag, maart 1, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Kerkhof Nieuw-Roden bijna vol: ‘Willen ruimte voor 500 nieuwe graven’

Deel op Facebook

De begraafplaats in Nieuw-Roden wordt mogelijk uitgebreid. Vrijwilligers die de begraafplaats beheren, zijn daarover in gesprek met de gemeente Noordenveld. Er moet ruimte komen voor vijfhonderd nieuwe graven.

Volgens vrijwilliger Ritske Aalders is uitbreiding aan de oostkant van het kerkhof noodzakelijk. “Het zal wel moeten, want de begraafplaats is bijna vol”, zegt hij. “We hebben nog zo’n 30 tot 35 dubbele graven vrij, maar dat is het wel.”

Aalders vreest dan ook dat er op korte termijn helemaal geen plek meer is. “Soms hebben we een maand geen enkele begrafenis, maar soms ook drie in één week.” De vrijwilliger wil dan ook zo snel mogelijk beginnen met de uitbreiding.

Nog goedkeuring nodig

Daar is alleen nog wel groen licht voor nodig vanuit de gemeente. “De ambtenaar met wie ik regelmatig contact heb, zit er flink achteraan. Het is 99 procent zeker”, geeft Aalders aan. “We hopen zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen, want er moet veel gebeuren.” Aalders verwacht dat de uitbreidingswerkzaamheden een paar maanden duren.

De begraafplaats aan de Esweg wordt beheerd door zes vrijwilligers. “Vroeger deed de gemeente dat, maar het kerkhof verloederde wat. Twaalf jaar geleden hebben we deze afspraak gemaakt”, vertelt Aalders. “Met elkaar houden we het nu mooi schoon.”

Al veel langer een laatste rustplaats

Het kerkhof zelf dateert van 1935. Toch worden er al veel langer mensen begraven op die plek in Nieuw-Roden. Zo zijn er nog altijd een paar grafheuvels te zien en zijn er twee ondergrondse hunebedden. Volgens vrijwilliger Aalders zijn daar in 1933 opgravingen geweest onder leiding van Albert van Giffen, de archeoloog die bekendstaat om zijn hunebeddenonderzoek in Drenthe. “Toen zijn er allemaal urnen en geschenken opgegraven, die nu in het Drents Museum liggen.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken