maandag, mei 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

LINTJESREGEN KONINGSDAG 2023

dfhdhgh
Deel op Facebook

Vandaag, woensdag 26 april 2023 reikt burgemeester Klaas Smid de Koninklijke onderscheidingen uit.

Wisse Hummel, Lid Oranje Nassau

De heer Hummel is al bijna twintig jaar heel actief in de plaatselijke gemeenschap. Hij heeft in november 2003 met drie dorpsgenoten de Stichting Dorpsfeest Een opgericht voor een grootse viering van het 675-jarig bestaan van het dorp Een in 2007. Hij heeft zich daarna als mede-initiatiefnemer ingezet voor de totstandkoming van de Multi Functionele Accommodatie De Schans, die een belangrijke functie in het dorp heeft en de leefbaarheid bevordert. De heer Hummel was vanaf 2010 een gedreven en betrokken voorzitter van de Vereniging Plaatselijk Belang Een. Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor het realiseren van een glasvezelnetwerk in het dorp en heeft hij zich ingespannen voor het hergebruik van een voormalig schoolgebouw als woonvorm voor ouderen. In 2019 was de heer Hummel een van de oprichters van de Tijdelijke Werkgroep Mijnbouwschade Een. Hij heeft de problematiek breed onder de aandacht gebracht en heeft bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen de problematiek rondom de gasopslag Norg op de kaart weten te zetten. Zijn kennis over de schadeafhandeling van dossiers heeft hij ingezet bij hoorzittingen en rechtszaken.

Uitreiking: 9.30 uur MFA De Schans (via de sportingang – voetbalveld), Norgerweg 18 te Een

Gijsbert Johan Vonk, Ridder Oranje Nassau

De heer Vonk is hoogleraar Sociale Zekerheidsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zich gespecialiseerd in een rechtsgebied dat gericht is op de ondersteuning van de meest kwetsbaren in de samenleving.

De heer Vonk was promotor van vele succesvol afgeronde onderzoeken en weet zijn studenten op heel bijzondere manier te enthousiasmeren.  De heer Vonk geldt internationaal als een autoriteit op het gebied van het vergelijkende en internationaal Europees sociale zekerheidsrecht.

Hij schrijft regelmatig en in verschillende media over maatschappelijke onderwerpen zoals de toeslagenaffaire, bijstandsfraude en armoede. De heer Vonk heeft zich naast zijn werk vaak belangeloos ingezet voor daklozen en bijstandsgerechtigden, bijvoorbeeld bij een klachtenprocedure over de naleving van de plicht die gemeenten hebben om daklozen op te vangen. Hij werkte mee aan een onderzoek op het gebied van sociale zekerheid bij de gemeente Enschede en recent ook aan het project Cross-Border Welfare state, over het spanningsveld tussen immigratie, sociale zekerheid en integratie.

De heer Vonk wordt omschreven als deskundig, bevlogen, een echte verbinder, een betrokken leermeester en mentor, een bemiddelaar, voorvechter van transparantie, iemand met een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel  en hart voor het wetenschappelijk onderwijs én voor kwetsbaren in de samenleving. 

Uitreiking: bij de heer Vonk thuis, Hoofdweg 53 te Steenbergen

10.05 u verzamelen op parkeerplaats Brasserie Jachtlust, Hoofdweg 22 te Steenbergen

Abel Martinus Mulder, Lid Oranje Nassau

De heer Mulder is al bijna dertig jaar voorzitter van ijsvereniging R.A.S. Als voorzitter is de heer Mulder betrokken bij de organisatie van vele activiteiten op en rond de ijsbaan, in de winter maar ook in de rest van het jaar. Mede dankzij hem heeft de ijsbaan nu een heuse volwaardige kantine met plannen voor zonnepanelen. Hij motiveert velen om de baan van Holveen onder het genot van koek-en-zopie winterklaar te maken en regelt dat de jeugd van de Esborg jaarlijks helpt met het schoonmaken van de natuur rondom de baan. De heer Mulder is ook al jaren actief betrokken bij de jaarlijkse feestweek van de dorpen, met steeds een prachtige fietstocht. Ook was hij achter de schermen betrokken bij activiteiten rond Koningsdag. Een bijzonder evenement tenslotte was het openluchttheater R.A.S Fenomeen: een fantastische avond waar men kon genieten van klassieke muziek op een ponton op het water. Het verbinden van de drie R.A.S. dorpen is zijn grote kracht. 

Uitreiking 10.45 uur op de ijsbaan (Melkweg 1Y te Alteveer)

Marchien de Boer-Hoiting, Lid Oranje Nassau

Mevrouw De Boer wordt benoemd op grond van haar vrijwilligersactiviteiten voor gehandicaptensportvereniging GSV, bij de Noorderkroon en De Hullen en als vakantiebegeleider. Mevrouw De Boer is al vanaf de oprichting van de GSV in 1977 actief als één-op-één begeleider bij het zwemmen voor gehandicapten, zowel kinderen als volwassenen. Met haar hulp lukt het gehandicapte kinderen vaak om, boven verwachting, een zwemdiploma te halen. Mevrouw De Boer is verder meermalen mee geweest als begeleider op vaarvakanties met Ms. Henry Dunant van het Rode Kruis en met vakantiereizen van de stichting De Zonnebloem. Ook hielp zij als vrijwilliger in De Noorderkroon en De Hullen met het serveren van maaltijden en om mensen naar bed te brengen. Ook thuis en in haar eigen buurt staat zij klaar voor wie hulp nodig heeft.

Uitreiking 11.30 uur Herberg van Es, Hoofdweg 1 te Roderesch

Sabina Mensinga-Geersing, Lid Oranje Nassau

Mevrouw Mensinga wordt benoemd op grond van haar vrijwilligersactiviteiten voor de Paiser  Hopsingers, de Historische vereniging Peize en bij Tafeltje Dekje in Peize.

Sinds de oprichting van de Hopsingers in 2000 heeft zij diverse functies gehad. Ze is nu als secretaris aanspreekpunt voor allerlei zaken en de drijvende kracht achter bijvoorbeeld de kaartverkoop en administratie.

Voor de Historische vereniging Peize hielp mevrouw Mensinga als bestuurslid met het organiseren van onder andere lezingen, excursies en thema-werkgroepen. In 2018 is zij gestopt als bestuurslid, tot op heden brengt ze als vrijwilliger nog steeds de brieven en het verenigingsblad rond en helpt ze waar nodig.

Verder zet mevrouw Mensinga zich al meer dan 10 jaar vele uren per week actief in bij Tafeltje Dekje in Peize. Zij is altijd bereikbaar voor vragen, bijvoorbeeld over de maaltijden of de bezorging. Bij afwezigheid van een bezorger neemt zij zelf de bezorgroute over.

In de jaren 2015-2017 zorgde zij als vrijwilliger voor de boekingen en reserveringen bij de rommelmarkt in Egmond. Ook in haar eigen buurt heeft zij veelvuldig klaargestaan bij ziekte en moeilijke omstandigheden.

Uitreiking 12.15 uur bij mevrouw Mensinga thuis, Kipkampen 17 te Peize.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken