zaterdag, juli 13, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

‘Masterplan Veenhuizen in uitvoering, maar niet zo rigoureus’

Deel op Facebook

Driekwart jaar na het gepresenteerde ‘masterplan Veenhuizen’ wordt de puzzel in het gevangenisdorp steeds meer gelegd. Bas Morsink – sinds 2022 aan het roer bij De Nieuwe Rentmeester – ziet vooruitgang, maar tempert de verwachtingen in Veenhuizen. “Voor uitvoering van bepaalde grote zaken, heb je al snel twee tot drie jaar nodig.”

Neem bijvoorbeeld de verkoop van de oude school in het dorp. Om aan de woningvraag van Veenhuizen te kunnen voldoen, zou dit een ideale plek zijn voor betaalbare woningen. “We kijken verder naar de verhuur van een aantal unieke locaties, waaronder de rooms-katholieke kerk en de pastorie”, schetst Morsink.

Clustervorming

Ondertussen staat de verbouwing van het Gevangenismuseum op de rol. Een miljoenen kostende operatie moet het museum er zo’n 1.200 vierkante meter aan expositieruimte bij geven. Ook De Nieuwe Rentmeester denkt hierover mee. “We kijken daarbij ook naar welke bedrijvigheid wél en minder goed past bij het Gevangenismuseum”, zegt Morsink.

Onderdeel van de plannen van De Nieuwe Rentmeester is het verdelen van Veenhuizen in verschillende clusters. Een cultuurcluster bijvoorbeeld, maar ook een ambachtelijk cluster en een toeristische cluster. “In totaal zijn er zeven clusters waar we actie op nemen”, legt Morsink uit.

“We kijken naar huurcontracten en overleggen met ondernemers hoe en waar zij zich in het dorp zien zitten. Uiteindelijk is het doel om te kijken naar toeristische versterking in het dorp.”

Autovrij

Morsink vindt bijvoorbeeld dat toeristen die naar Veenhuizen komen een duidelijkere entree krijgen. “Er moet een goede plek zijn om te landen, want die is er nu nog niet. Eén plek waar je direct als gast te weten krijgt wat er te halen is in het dorp.”

Daarbij is het de bedoeling dat de weg rondom het Gevangenismuseum volledig autovrij wordt gemaakt, zodat fietsers en wandelaars er meer ruimte krijgen.

Rigoureus

Morsink vindt de term ‘masterplan’ misschien wat overdreven. “Dat doet vermoeden dat er dingen rigoureus gaan veranderen in Veenhuizen, maar dat is niet het geval”, zegt hij. “Nu zijn we bezig met groenbeheer in het dorp, er is een eenduidig plan in de maak. En verder is het zaak panden die nu leeg staan, te verhuren aan passende bedrijven.”

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken