Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft donderdagmiddag 9 november een werkbezoek gebracht aan gevangenis Esserheem, één van de drie locaties van penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen. De bewindsman bezocht de vadervleugel en de beperkt beveiligde afdeling (BBA) van Esserheem en sprak met personeel, gedetineerden en directieleden.
Weerwind ging onder andere in gesprek met twee gedetineerden die op de vadervleugel verblijven. Op deze afdeling is plek voor 23 gemotiveerde gedetineerden die vader zijn en tijdens hun detentie in staat worden gesteld om de band met hun kind(eren) zo goed mogelijk te kunnen onderhouden. Dit om de schadelijke effecten van vaders gevangenisstraf voor de kinderen zoveel mogelijk te beperken. Bovendien kan een goede familieband voorkomen dat een gedetineerde (vader) na het uitzitten van zijn straf opnieuw in de fout gaat.
Op dit moment hebben drie van de 29 gevangenissen in Nederland een vadervleugel. Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen en PI Leeuwarden. Als het aan demissionair minister Weerwind ligt, blijft het daar niet bij. Vorige week deed hij voor de camera van het Jeugdjournaal een oproep om meer gevangenissen kindvriendelijker te maken. Dit om de drempel voor gevangenisbezoek van kinderen lager te maken en ervoor te zorgen dat meer kinderen de band met hun ouder in detentie goed kunnen houden. De regering heeft hiervoor 500.000 euro beschikbaar gesteld.
Minister Weerwind: “Een kind moet zo min mogelijk de dupe zijn van de gevangenisstraf van een ouder, want het missen van een ouder is al zwaar genoeg. Daarom is het belangrijk dat kinderen hun vader in zo’n kindvriendelijke omgeving kunnen zien. Vaders leren door deze contacten hoe belangrijk hun gezin en leven buiten de gevangenis is, waardoor ze na hun straf minder snel de fout ingaan. Zo zorgen we naast de aandacht voor het kind ook dat Nederland veiliger wordt.”
Tijdens zijn werkbezoek aan PI Veenhuizen nam de minister voor Rechtsbescherming eveneens een kijkje op de beperkt beveiligde afdeling van Esserheem. Op deze afdeling is plek voor gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Ze mogen overdag de gevangenis verlaten om aan het werk te gaan bij een bedrijf in de regio waar ze na hun detentie gaan wonen. ’s Avonds en ’s nachts zitten ze in hun cel. Door gedetineerden alvast gefaseerd te laten wennen aan de vrijheid, wordt de stap van de gevangenis naar de vrije samenleving minder groot.
Vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van PI Veenhuizen kijkt tevreden terug op het werkbezoek. “Het is fijn en goed dat een verantwoordelijk minister oprecht geïnteresseerd is en persoonlijk langskomt om zich te laten informeren over de dagelijkse gang van zaken in een gevangenis.”