dinsdag, juni 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Ouderwets spelletje mengt jong en oud in Norg: ‘Belangrijk dat je respect voor elkaar krijgt’

Deel op Facebook

Ouderen en jongeren met elkaar in contact brengen, dat was de opdracht van leerlingen van het dr. Nassau College in Norg. Via een ouderwets spelletje slaagden zij hiervoor met vlag en wimpel.

Het was zogenaamd een ‘onmogelijke opdracht’. Althans, dat was de naam van het project waaraan de leerlingen van de middelbare school werkten. Zij bedachten een levend ganzenbord, waarbij zowel de ouderen en de jongeren de opdracht uitvoeren. En natuurlijk hielden zij daarbij rekening met de mobiliteit van de spelers op leeftijd.

Dagbeleving

Terwijl de quizmaster vragen voorleest, kunnen gemengde teams van jong en oud antwoorden geven door te gaan staan. Het spel wordt gespeeld op het terrein van Groenzorg Norg, waar diverse vormen van ‘dagbeleving’ worden aangeboden. Dit is onder meer bedoeld voor mensen met een (niet) aangeboren hersenafwijking, de ziekte van Parkinson, MS, COPD, Altzheimer of dementie.

Groenzorg houdt hen bezig met wandelen, fietsen midgetgolf, werken in de tuin, tekenen, drummen, fotografie en nog veel meer. En vandaag dus met ganzenbord, in samenwerking met het dr. Nassau college.

Respect voor elkaar

Gerard Meijering van Groenzorg Norg haalt veel plezier uit het feit dat leeftijden mengen. “De ouderen leven ervan op”, ziet hij. “Ze gaan met de jeugd in gesprek, wisselen ideeën uit. Het is fijn voor ze om jongere mensen om zich heen te hebben. Dat geeft energie. Het is bovendien een bewegingsactiviteit en wij zijn voor bewegen.”

En ook voor de scholieren is het leerzaam, vindt Meijering. “Het is sowieso belangrijk dat je respect voor elkaar krijgt. Zij weten hierdoor dat ouderen met een ziekte geen zielige mensen zijn. Ook komt er een stukje besef: voor een 14-jarige jongen klinkt de jaren tachtig heel ver weg, maar voor een 80-jarige is dat nog dichtbij.”

Of er een vervolg komt? Als het aan de betrokkenen ligt wel. Opdracht geslaagd.

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken